Connect with us

technokrata

Google az irodai szoftvercsomagok piacán

Kütyük

Google az irodai szoftvercsomagok piacán

Az amerikai vállalat egyesítette ingyenes szövegszerkesztő és táblázatkezelő szolgáltatásait.

A Microsoft jól érzett rá a piaci igényekre, amikor létrehozta Office programcsomagját, mely többek között táblázatkezelőt, szövegszerkesztőt és prezentációkészítő alkalmazást tartalmaz. Igazi konkurenciát sokáig nem is kapott, de néhány éve az open source riválisok elkezdtek éledezni és egész szép eredményeket tudtak felmutatni (például az Openoffice révén). Egyik sem rendelkezett azonban azzal az előnnyel, melyet a Google kínál: online felületet.

Mivel lehet jobb egy webes szövegszerkesztő vagy táblázatkezelő? Nos, például azzal, hogy nem kell telepíteni. Használatba vétele így gyorsabban megkezdődhet, ráadásul nem kell a winchesteren több száz GB-nyi helyet fenntartani erre a célra. Az általa megkezdett munka bárhonnan folytatható, ahol van Internetre csatlakoztatott számítógép és rendelkezésre áll egy webböngésző.

Ezt ismerte fel a Google, amikor útjára bocsátotta a múlt héten Google Docs & Spreadsheets szolgáltatásának béta változatát. Az ingyenesen, bárki által hozzáférhető lehetőség révén az internetezők nemcsak létrehozhatnak dokumentumokat, vagy foglalkozhatnak már meglevő példányaikkal, hanem egyszerűen meg is oszthatják azt másokkal. Természetesen a táblázatok tekintetében mindez ugyanúgy érvényes – valós idejű csoportos munka végezhető a szolgáltatással, mely számos file-formátumot képes kezelni (import/export).

Jonathan Rochelle, a Google Docs & Spreadsheets termékmenedzsere azonban a fenti lehetőségek ellenére azt állítja, hogy az irodai programszolgáltatás nem a Microsoft Office-a által dominált piacot célozza meg. Egyszerűen csak értelmét látták a két korábbi szolgáltatás (a márciusban megszerzett Google Writely szövegszerkesztő és a júniusban bemutatott Google Spreadsheets táblázatkezelő) kombinálásának; illetve a felhasználók is jelezték ezirányú igényeiket a vállalatnak, mondta Rochelle.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák