Connect with us

technokrata

Okostelefonok minden mennyiségben

Kütyük

Okostelefonok minden mennyiségben

Az okostelefonok dinamikus térnyerése tovább folytatódik.

A Gartner piackutató cég egyik legfrissebb felméréséből kiderül, hogy tavaly mintegy 37,5 millió smartphone-t hoztak forgalomba világszerte, mely 75,5 százalékos növekedést jelentett. Amennyiben minden jól megy, akkor a 2006-os növekedés körülbelül 66 százalékos lesz.

Az okostelefonok roppant dinamikus előretörése azt eredményezi, hogy a PDA piac csak mérsékelt mértékben növekszik. A Gartner adatai szerint 2005-ben a mintegy 5,7 százalékos növekedés következtében megközelítőleg 7,4 millió darab kéziszámítógépet adtak el, idén pedig az előrejelzések szerint 6,3 százalékos növekedésre lehet számítani.

A piackutatók azokat a nagy kijelzővel felszerelt, hangcentrikus készülékeket tekintik okostelefonoknak, melyek hagyományos mobiltelefonként és személyi digitális asszisztensként egyaránt képesek funkcionálni. A PDA definíciója pedig a következő: olyan kézi számítógép, mely többek közt szervezőként és elektronikus jegyzetfüzetként használható.

A két termékcsoport közötti határvonalat egyébként egyre inkább elmossák a PDA-mobiltelefonok. A Gartner közlése szerint, míg a PDA-knak 2005-ben még csak 46 százaléka, addig 2006-ban már több mint 53 százaléka rendelkezett mobiltelefon funkciókkal.

A kombinált okostelefon és PDA piac vezető gyártója egyébként a Nokia, mely e tekintetben 42 százalékos piacrésszel rendelkezik.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák