Connect with us

Hirdetés

technokrata

Forrong az online videózás területe

Kütyük

Forrong az online videózás területe

A jogtulajdonosok megbékélnek az online videoklip-terjesztéssel, a Google felvásárolta a legnagyobb site-ot, de a Microsoft sem marad le.

Ugyan csak tavaly februárban alapították, mégis szinte rekordgyorsasággal a legkedveltebb „videomegosztó” site-tá nőtte ki magát a YouTube. Használatával az internetezők saját személyes, mozgóképekbe rögzített élményeiket oszthatják meg ismerőseikkel – de voltak, akik közismert zenészek videoklipjeit töltötték fel az adatbázisba. Ez aztán kiváltotta a jogtulajdonosok rosszallását, a site üzemeltetői azonban nem akartak ujjat húzni a jogvédőkkel, ezért keresni kezdték ez utóbbiak kegyeit.

Hétfőn arról számolhatott be a YouTube, hogy sikerült partneri viszonyt kialakítani két nagy kiadóval és egy tévétársasággal is: a Universal Music Group, a Sony BMG Music Entertainment és a CBS egyaránt kötélnek állt. Az ezen cégekhez tartozó művészek videoklipjei, tévéműsorok bemutatói stb. így elérhetővé válnak a videomegosztást nyújtó site-on – legálisan. A médiacsoportok másolásvédett tartalmaik megosztásáért külön-külön pénzügyi megállapodást kötöttek a YouTube-bal.

A Universal Music Group esetében szerződő felek megegyeztek abban, hogy egy új technológiát alkalmaznak az engedély nélküli tartalmak kiszűrésére. Az azonban nem teljesen tiszta, hogy a kiadó produktumai miként lesznek elérhetőek: mennyibe fognak kerülni vagy hogyan lehet megvásárolni őket. Streaming reklámbevételekből finanszírozzák a Sony BMG-vel való megállapodást, míg a CBS ötvözte a fenti két egyezséget: a CBS-nek rendelkezésére áll a jogosulatlanul feltöltött anyagok kiszűrése és eltávolítása – vagy meg is tarthatják ezeket a tartalmakat és elhelyezhetik mellé saját reklámjaikat.

Korábban, szeptember közepén a Warner Music Grouppal sikerült megállapodást kötnie a YouTube üzemeltetőinek, akik így elérhetővé tehették a kiadóvállalat videotartalmait, a nekik dolgozó művészek interjúit és a Warner tulajdonában levő egyéb, hasonló műveket. Ebben a megállapodásban a kiadó a videókhoz kapcsolt streaming reklámokból juthat pénzhez.

Hétfőn jelentette be a Google, hogy szintén megállapodást kötött a Sony BMG-vel és a Warner Music Grouppal, így videoklip-tartalmakat kínálhat; az egyezségben szintén az online videofolyamként „sugárzott” reklámokból finanszírozható a videók megjelenítésének jogdíja. A Google azonban egy másik lépésével is bekerült a hírekbe.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés