Connect with us

technokrata

Forrong az online videózás területe

Kütyük

Forrong az online videózás területe

A jogtulajdonosok megbékélnek az online videoklip-terjesztéssel, a Google felvásárolta a legnagyobb site-ot, de a Microsoft sem marad le.

Ugyan csak tavaly februárban alapították, mégis szinte rekordgyorsasággal a legkedveltebb „videomegosztó” site-tá nőtte ki magát a YouTube. Használatával az internetezők saját személyes, mozgóképekbe rögzített élményeiket oszthatják meg ismerőseikkel – de voltak, akik közismert zenészek videoklipjeit töltötték fel az adatbázisba. Ez aztán kiváltotta a jogtulajdonosok rosszallását, a site üzemeltetői azonban nem akartak ujjat húzni a jogvédőkkel, ezért keresni kezdték ez utóbbiak kegyeit.

Hétfőn arról számolhatott be a YouTube, hogy sikerült partneri viszonyt kialakítani két nagy kiadóval és egy tévétársasággal is: a Universal Music Group, a Sony BMG Music Entertainment és a CBS egyaránt kötélnek állt. Az ezen cégekhez tartozó művészek videoklipjei, tévéműsorok bemutatói stb. így elérhetővé válnak a videomegosztást nyújtó site-on – legálisan. A médiacsoportok másolásvédett tartalmaik megosztásáért külön-külön pénzügyi megállapodást kötöttek a YouTube-bal.

A Universal Music Group esetében szerződő felek megegyeztek abban, hogy egy új technológiát alkalmaznak az engedély nélküli tartalmak kiszűrésére. Az azonban nem teljesen tiszta, hogy a kiadó produktumai miként lesznek elérhetőek: mennyibe fognak kerülni vagy hogyan lehet megvásárolni őket. Streaming reklámbevételekből finanszírozzák a Sony BMG-vel való megállapodást, míg a CBS ötvözte a fenti két egyezséget: a CBS-nek rendelkezésére áll a jogosulatlanul feltöltött anyagok kiszűrése és eltávolítása – vagy meg is tarthatják ezeket a tartalmakat és elhelyezhetik mellé saját reklámjaikat.

Korábban, szeptember közepén a Warner Music Grouppal sikerült megállapodást kötnie a YouTube üzemeltetőinek, akik így elérhetővé tehették a kiadóvállalat videotartalmait, a nekik dolgozó művészek interjúit és a Warner tulajdonában levő egyéb, hasonló műveket. Ebben a megállapodásban a kiadó a videókhoz kapcsolt streaming reklámokból juthat pénzhez.

Hétfőn jelentette be a Google, hogy szintén megállapodást kötött a Sony BMG-vel és a Warner Music Grouppal, így videoklip-tartalmakat kínálhat; az egyezségben szintén az online videofolyamként „sugárzott” reklámokból finanszírozható a videók megjelenítésének jogdíja. A Google azonban egy másik lépésével is bekerült a hírekbe.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp