Connect with us

technokrata

Forráskódkeresés Google módra

Kütyük

Forráskódkeresés Google módra

Az amerikai vállalat a szoftverfejlesztők kedvében akar járni.

Google Code Search névre hallgat az a website, melyet nemrég indított útnak az észak-amerikai vállalat. A cég közlése szerint a programozók ennek segítségével forráskódok milliárdjai között keresgélhetnek – ezzel kívánja a Google megkönnyíteni a kóderek dolgát. Programozni ugyanis legkönnyebben úgy lehet megtanulni, ha mások kódjait (is) átböngészi a fejlesztő. Ez a módszer egyébként közkedvelt a tapasztalt programozók között is, ha egy-egy feladatnak az adottnál jobb/gyorsabb megoldása a cél.

Természetesen alapvető feltétel volt a szolgáltatás beindításához a szerzői jogi kérdések tisztázása. A Google Code Search csak a nyilvánosan elérhető kódok között enged keresni – ezek zöme a nyíltforrású projektek keretében jött létre. Tom Stocky, a Google egyik termékmenedzserének közlése értelmében a keresés és az indexelés a weboldalak kódjai és a tömörített állományokban levő kódok között történik.

A Google azt reméli a kódkereső szolgáltatástól, hogy az elsősorban tanulást segítő eszközzé válhat a diákok és komoly programozók számára egyaránt, ahelyett, hogy mások munkáinak tömeges lemásolását segítené. Amennyiben az észak-amerikai vállalat szája íze szerint alakul a szolgáltatás jövője, egy újabb lépést tehetünk az emberiség tudásának közössé tétele felé.

Érdekesség, hogy a Google mérnökei (akik java különböző nyíltforrású projektekben is részt vesz), már egy ideje használják belső eszközként a cég kódkereső képességeit. Mivel a fejlesztés a Google Labs projekt keretei között zajlott, ezért a vállalat egyelőre nem is akar pénzt látni a keresőfelületbe ágyazott reklámok révén, mondta Stocky. A menedzser egyben kitért arra is, hogy a keresés történhet kulcsszavakon keresztül és „általános kifejezéseken” át, melyekkel az emberek egy speciális mintára kereshetnek rá. Közérthetőbben: a keresés például korlátozható a Javascript funkciókra, így az adott programnyelven több példa tárulhat a kutakodó szemei elé.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák