Connect with us

technokrata

Teszt: Nokia 2310 – alaphangon

Kütyük

Teszt: Nokia 2310 – alaphangon

5 megapixeles kamera, MP3 lejátszó, Wi-Fi, HSDPA. Nos, ezek közül egyik sincs mostani tesztalanyunkban, ami persze nem is meglepő, hiszen a Nokia 2310 egy vérbeli low-end készülék – alapfunkciók, alapáron. Egyszerű a képlet!

Mostanság gyakorlatilag már egymás után jelennek meg azok a csúcskategóriás készülékek, melyekkel óriási felbontású fotókat lehet készíteni, böngészni lehet a világhálón HSDPA-n, vagy éppen hot-spotokon keresztül, illetve akár egy egészestés videófilmet is meg lehet tekinteni. Szép, hogy a technológia ilyen rohamos léptekben fejlődik, csak éppen a gyártók hajlamosak megfeledkezni azokról a felmérésekről, melyek szerint a mobilosok túlnyomó része mind a mai napig leginkább csak hívásokra és SMS-ezésre használja telefonját.

A Nokia éppen ezen vásárlókra gondolt, amikor április elején fellibbentette a leplet legfrissebb, belépőszintű készülékeiről. A legeslegbutább modell nem más, mint a nem is színes, hanem csak monokróm kijelzővel szerelt Nokia 1112, a középső delikvens a most bemutatandó Nokia 2310, a triumvirátus csúcsát pedig a Nokia 2610 képezi.

A Nokia 2300 közvetlen utódjának tekinthető Nokia 2310 kicsit kisebb és könnyebb lett, de funkciója változatlan maradt: hűségesen szolgálni azon emberkéket, akiknek tényleg csak egy alapfunkciós telefonra van szükség.

Design

A Nokia 2310 adatlapján 85 grammos tömeget tüntet fel a gyártó, a gyakorlatban azonban ennél könnyebbnek érezzük a készüléket, vagy lehet, hogy egyszerűen csak az általunk nemrégiben tesztelt Nokia 8800 Sirocco Edition után tűnik könnyűnek a 2310-es?

A telefon teljesen hagyományos (candybar) formát kapott, a fejlesztőknek ezúttal értelemszerűen nem az volt a feladatuk, hogy egy olyan modellt készítsenek, mely designjával sokkolja vagy legalábbis meglepi a piacot. Ezzel együtt elmondható, hogy a Nokia 2310 egy jól összerakott, egyáltalán nem csúnya telefon, az egyetlen negatívum talán, hogy a hátlap enyhén mocorog és nyekereg.

A vásárlók számos különböző színváltozat közül választhatnak: a feltűnést kerülők vélhetően a fekete/fehér változatot tartják majd ideálisnak, de ezenkívül létezik többek közt vörös, kék és narancssárga verzió is. A mi tesztalanyunk ez utóbbi színben pompázott. Az oldaléleken és a hátlap felső részén szürke műanyagbetét kapott helyet, a kijelző környéke pedig fekete. Elegáns megoldás, hogy a felső élen elhelyezett hangszórót egy lyuggatott kis csillogó lap alá bújtatták.

Az oldalélek egyébként teljesen csupaszak, hangerőállító gombokat keresve sem találunk, legfeljebb csak a hordszíj rögzítőpontra lehetünk figyelmesek. Az alsó élről hiányzik a megszokott Pop-Port, helyette egy régebbi, nagyobb fajta akksitöltő csatlakozó és egy audioaljzat található itt. A hátlap mögött egy 970 mAh kapacitással rendelkező lítium-ion akkumulátor (BL-5C) teljesít szolgálatot, mely maximum 400 órás készenléti időt, illetve 6 órás beszélgetési időt tesz lehetővé.

A 105,4 milliméter hosszú Nokia 2310-es 43,9 milliméter széles és 19 milliméter vastag.

Kijelző, billentyűzet

Nem kell megijedni: olcsóság ide vagy oda, a Nokia 2310-be szerencsére már nem monokróm kijelző került – aki ilyen mobilra ˝vágyik˝, az inkább a Nokia 1112 körül keresgéljen. No persze nem szabad túl sokat várnunk a 2310-esbe szerelt színes kijelzőtől, hiszen ezúttal mégsem egy 100-150 ezer forintos, hanem egy low-end mobilhoz van szerencsénk.

A képminőségről már az önmagában sokat elárul, hogy a display a ma már megszokottnak mondható TFT helyett az elavult cSTN technológiára épül, ami természetesen a takarékoskodás jele. A felbontás mindössze 96×68 képpont, ami csak darabos, pixeles megjelenítést tesz lehetővé, ezenkívül pedig a színekkel sem lehetünk túl elégedettek. A panel a specifikációk szerint 65 ezer színárnyalattal rendelkezik, ez azonban a gyakorlatban aligha vehető észre: fakó színek, nem túl élethű színátmenetek fogadják a felhasználót. További negatívum, hogy a kijelző átlagon aluli mérettel rendelkezik. A 28×22 milliméteres LCD-n a fix alsó menüsávon kívül egyszerre maximum négysornyi információ jeleníthető meg.

A fényerővel nincsenek problémák, a fénymennyiség egy tízes skálán manuálisan állítható. Témából nem kevesebb mint húszat kapunk, a színséma pedig egy színcsúszka mozgatásával aprólékosan beállítható. A menürendszer vízszintes felépítésű – baloldalt látjuk az éppen aktív ikont, mellette jobboldalt pedig mindig ott a soron következő ikon.

Olcsó telefon – olcsó hatású billentyűzet. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a központi navigációsgomb nem öt-, hanem csak négyirányú, vagyis nem nyomható le a közepe. További furcsaság, hogy az oldalt elhelyezett funkció- és híváskezelő billentyűk nyomogatására a navigomb is életre kel, mozogni kezd. A híváselutasító gomb szolgál a telefon bekapcsolására, illetve ezzel választható ki a hat profil valamelyike. A bejövő hívásokat nem csak csengőhang és rezgés, hanem ritmikus villogás is jelezheti, ilyenkor az LCD és a billentyűzet is villog.

Szolgáltatások

Gondolom nem meglepő, hogy a Nokia 2310 GSM modulja mindössze kétsávos (GSM 900/1800 MHz). Az viszont talán már furcsább, hogy nem csak az infravörös port, hanem a GPRS adatátvitel és a WAP böngésző is hiányzik a készülékből. Ez van, ezt kell szeretni, a 2310-essel inkább csak beszélgessünk és SMS-ezzünk.

Az SMS szerkesztőben két betűméret közül választhatunk, az egyikkel két, a másikkal három sor jelenik meg egyszerre a kijelzőn, vagyis nem túl sok. A telefon memóriájában maximum 60 darab üzenetet tárolhatunk el és a láncolt SMS-ek hossza legfeljebb 918 karakter lehet. A gépelést magyar nyelvű T9 szótár segíti, a beszúrható hangulatjelek nem grafikusak, hanem csak karakteresek és gyárilag nyolc SMS sablont kapunk. Az üzeneteket egyszerre több címzettnek és címzettlistára is küldhetjük, az időzített küldéssel az adott dátum adott időpontjában kerül csak postázásra az SMS. Van üzenetszámláló (elküldött/fogadott), az üzenetek végére pedig előre elkészített aláírást is odabiggyeszthetünk. Az egyszerű képüzenetküldési lehetőség adott, de MMS és e-mail funkció nincs a 2310-esben.

Szűrőlistát az SMS-ek és a bejövő hívások kapcsán is összeállíthatunk. A mindössze 200 férőhelyes telefonkönyvben három telefonszám és egy saját csengőhang menthető el a kontaktokhoz. Hívóképként ezúttal nem fotók, hanem egyszerű kis grafikák funkcionálnak. A belső memória 4 MB-os kapacitású, és persze nem bővíthető.

A naptár nem ismer külön esemény kategóriákat és bár havi nézetes, a kis kijelző miatt egyszerre csak két hét napjait képes megjeleníteni. Az egyszeri és ismétlő funkciós ébresztőóra csengőhanggal és rádióadással képes riasztani, mert hogy a Nokia 2310 legfőbb multimédiás szolgáltatása a sztereó FM rádió. A gyári dobozban fellelhető fehér sztereó headset (HS-7) csatlakoztatását követően már csak be kell állítani (automata/manuális) a kívánt rádióadót és máris szólhat a muzsika, vagy éppen a politikai hírek. A rádió egyébként a billentyűzet # gombjának nyomvatartásával indítható el a leggyorsabban.

Említést érdemel továbbá a számológép, az átváltó alkalmazás, az időzítő, a stopperóra, valamint az egyszerű, karakteres hangszerkesztő programocska. Szórakoztatásunkról három gyári játék gondoskodik: Bounce (ügyességi), Nature Park (tetris), Snake Xenzia (kígyós).

Konklúzió

A sok drága és nagy tudású mobiltelefon után nehéz véleményt formálni egy az általános szemlélet szerint ma már igen csak elavult készülékről, mindenesetre azt kell mondjam, hogy a Nokia 2310-es egy korrekt készülék. Korrekt, legalább is a megfelelő vásárlóközönség számára. Ez a telefon azoknak készült, akik olcsón szeretnének egy egyszerűen kezelhető, mégis pofás kis mobilt venni, mellyel ráadásul még rádiót is lehet hallgatni.

Pozitívum: olcsó, relatíve jó minőség, kis tömeg, színes kijelző, sztereó FM rádió, gyárilag mellékelt headset, naptár, jól használható SMS szerkesztő, hosszú használati idő.

Negatívum: alacsony felbontású kijelző, kis kapacitású telefonkönyv, nincs IrDA, Bluetooth, GPRS, WAP és MMS, nem lehet fotózni vele.

A kártyafüggetlen Nokia 2310 az XXL GSM-nél 22.900 forintos áron kapható.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom