Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nokia Wibree – a legújabb fejlesztés

Kütyük

Nokia Wibree – a legújabb fejlesztés

A Nokia kifejlesztett egy új vezeték nélküli adatátviteli technológiát.

A Wibree tulajdonképpen nem más, mint egy a különböző mobil készülékek közötti wireless kommunikációt biztosító adatátviteli megoldás. Erre gyorsan rávághatjuk, hogy: ˝na de kérem szépen, a jó öreg Bluetooth is pontosan erre való!˝ Ez bizony így van, mindenesetre a Nokia a Wibree révén próbálja meg orvosolni a Bluetooth egyes problémáitt, hiányosságait.

A Wibree legfontosabb előnye, hogy jelentősen alacsonyabb fogyasztású, mint a Bluetooth, ennek megfelelően a Wibree képes készülékek működési ideje jóval hosszabb lehet, mint Bluetooth-os társaiké. Másrészt a Wibree-t minden korábbinál kisebb méretű eszközökbe is be lehet majd szerelni, legyenek azok például különböző szenzorok, játékok, vagy éppen high-tech karórák. Bluetooth kompatibilis karórák egy ideje már kaphatók ugyan a piacon, azonban sok kritika éri őket, miszerint aktív Bluetooth kapcsolat mellett nagyon hamar lemerül az akkumulátoruk. Nos itt jön képbe a most debütált Wibree.

A Nokia munkatársai a hivatalos bejelentés kapcsán elmondták, hogy a Wibree specifikáció első verzióját várhatóan valamikor 2007 második negyedévében fogják véglegesíteni, tehát az első Wibree termékek megjelenése azért még egy kicsit odébb van. A Wibree segítségével egyébként maximum 10 méteres körzetben maximum 1 Mbit/s-os vezeték nélküli adatátvitel érhető el – e tekintben a Bluetooth azért már némileg előrébb tart.

A fejlesztők hangsúlyozták, hogy a mobiltelefonok esetében a Wibree használhatja a Bluetooth bizonyos elemeit, ennek köszönhetően pedig viszonylag olcsón lehet majd Wibree-Bluetooth kompatibilis, duál üzemmódú készülékeket gyártani.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés