Connect with us

Hirdetés

technokrata

„Túlnőtte” magát az Internet

Kütyük

„Túlnőtte” magát az Internet

A korábban feleslegesen soknak hitt üvegszál mára kezd kevéssé válni.

Az ezredforduló táján durrant ki a dotcom lufi – az internetes cégek addig szárnyaló részvényei zuhanórepülésbe kezdtek. A nagy IT-cégeket mind megviselte a túlzott optimizmus vége, de legalább letisztulhatott az online piac.

A következmények egyik legnagyobb vesztesének azokat a cégeket tartották, melyek rengeteg üvegszálas kábelt fektettek le az észak-amerikai földbe. A száloptikás vezeték biztosítja ugyanis a legnagyobb adatátviteli sebességet, és akkor úgy tűnt, az Internet adatéhsége miatt lehetetlen lesz elég kábelt üzembe helyezni. A megtorpanás miatt az infrastruktúra jó része kihasználatlanul feküdt a földben (többször írtunk is arról, hogy a Google ilyen, úgynevezett fekete üvegszálakat vásárolt fel), és nem is gondolták akkor, hogy alig pár év múlva mennyire meg fog változni a helyzet.

Nemrég jelentette be az észak-amerikai piacon tevékenykedő Nortel Networks, hogy a korábban túlépítettnek tűnt üvegszálas hálózati kábelek már közel teljes mértékben ki vannak használva. A vállalat egyik vezető beosztásban dolgozó alkalmazottja, John Roese nemrég tett nyilatkozata szerint a nagy szolgáltatókkal folytatott beszélgetése után jutott arra a nézőpontra, hogy az elmúlt két hónapban „megteltek a kábelek”.

Habár egyértelműen nem tudták megmondani ennek az okát, még a laikus számára is nyilvánvaló, hogy az olyan új szolgáltatások, mint a videofolyamok biztosítása, a szélessávú hozzáférések ugrásszerű növekedése és a mobil-Internet fejlődése mind sávszélesség-igényes. És ez még csak a jéghegy csúcsa, mondta Roese, aki szerint (ismét) hatalmas összegeket fektetnek a kutatásba és a fejlesztésbe, hogy az optikai Internet következő generációját létrehozzák. Ez a szakértő szerint a következő 10 évben valósul meg – a sötét üvegszálak tehát kivilágosodnak, sőt, hamarosan új infrastrukturális fejlesztésekre is szükség lesz.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés