Connect with us

Teszt: Motorola KRZR K1 – újratöltve

MotoK1-01

Kütyük

Teszt: Motorola KRZR K1 – újratöltve

Van szerencsém bejelenteni Olvasóinknak, hogy a napokban egy igen illusztris vendég, a vadonatúj Motorola KRZR K1 kopogtatott be szerkesztőségünk ajtaján. Mondanom sem kell, hogy beengedtük, sőt itt is marasztaltuk néhány napra!

A történet nagyon régen, valamikor 2004 nyarán kezdődött, amikor a Motorola kiadta első furcsa típusjelzésű, rendkívül vékony készülékét, a RAZR-t, vagy más néven a V3-at. Most már tudjuk, hogy ez bizony egy komoly sikertörténet kezdete volt, melynek ékes bizonyítéka, hogy a világelső pengemobilból az azóta eltelt időkben már több mint 50 millió darab talált gazdára világszerte. Ezen túlmenően elmondható, hogy a Motorola RAZR V3 egy igazi divatteremtő készülék lett, hiszen ma már gyakorlatilag alig létezik olyan mobilgyártó, mely valamilyen úton-módon ne másolta volna le az első RAZR modell alapgondolatát.

A RAZR V3 egyértelműen a designja és korántsem tudása miatt lett oly népszerű, és bizony az idő múlásával egyre jobban tovább kopott a tudása, a konkurensek pedig ezerrel nyomulni kezdtek. A készülék eladási mutatói mind a mai napig jónak mondhatók, melyben fontos szerepe van a mára már nagyon lecsökkent árnak, ennek ellenére a Motorola úgy érezte, hogy két év elteltével (és a V3i-V3x után) valami teljesen új fejlesztéssel kell előrukkolnia.

Valahogy így született meg a KRZR K1 típusjelzésű modell. A július végi hivatalos bejelentést megelőzően már rengeteg kémfotó és pletyka keringett vele kapcsolatban, így a debütálás időpontjában már kellően fel volt izgatva a jó nép, hogy pontosan milyen is lesz ez az új modell. Itt most elöljáróban csak annyit, hogy a K1 a V3-ashoz hasonló módon inkább a designra, és nem a rendkívül széles szolgáltatási körre van kigyúrva, magyarul akinek a tudás fontosabb a divatos külsőnél, az inkább a RAZR Maxx, vagy a V3xx felé kacsintgasson. Itt viszont most következzék a KRZR K1 bemutatója!

Design

Jelentem, az ultra-vékony divathullámot elindító Motorola kiszállt az extrém anorexia harcból, vagyis például a Samsungtól eltérően nem arra összpontosít, hogy hogyan lehetne minél vékonyabb készülékeket gyártani. Ez olyannyira így van, hogy a KRZR K1 nem hogy vékonyabb, hanem még vastagabb is a RAZR V3-nál. Míg a V3 13,9 milliméter vastag, addig a K1 ezen adata már 16 milliméter. Az ős és a friss jövevény teljesen más felépítéssel bír: a V3 olyan, mint egy kilapított mobiltelefon, a K1 viszont ehelyett hosszúkás designt kapott. A külső méretek tekintetében a K1 körülbelül akkora, mint egy Nokia 8800 SE, ahogy ez valamelyik fotónkon is látható.

Az amerikai gyártó műanyagot, fémet és üveget is tett a K1-be és így egy 102 gramm tömegű telefont alkotott meg. A felhajtható fedlapon elhelyezett üveglap, illetve az alsó szekció rendkívül fényes, csillogó és tükröződő felületű, ami tulajdonképpen a K1 sava-borsa, vagyis ettől lett igazán izgalmas a designja. A szépségnek azonban sajnos ára van, ugyanis a készülék felső részén gyakorlatilag minden ujjlenyomat és porszem kiválóan látható és az ember alig győzi a folyamatos tisztogatást. Itt egy újabb párhuzam a Nokia 8800 SE-vel kapcsolatban!

A csukott helyzetben 103 milliméter hosszú és 42 milliméter vastag KRZR levehető hátlapja fémből készült, de felületén puha tapintású műanyagot helyeztek el a fejlesztők. Az általános minőséget nem sok kritika érheti, a telefont jól esik kézbe venni és a keskenyebb kialakítás miatt talán jobban is lehet kezelni, mint a régi V3-ast.

Az oldalt szürke betétekkel díszített, tesztre kapott K1-esünk kék színben pompázik, de létezik belőle egy ezüst változat is, és amennyiben hinni lehet a pletykáknak, idővel fekete és vörös verzió is lesz belőle. A telefonnak egyébként létezik egy K1m típusjelű testvérmodellje is, mely zenefunkciós érintőgombokat és GPS-t is kapott, viszont hátránya, hogy a kamerája alacsonyabb felbontású, ráadásul nem GSM, hanem CDMA szabványú.

Kezelőszervek, kijelző

Baloldalra kerül a hangerőállításhoz használatos +/- gombpár, illetve a kamera dedikált gombja – kis ezüstös díszítéssel. Az ellentétes élen helyezték el a miniUSB szabványú csatlakozót, illetve egy billentyűt, melynek segítségével egyrészt a hangtárcsázás, másrészt a diktafon funkció érhető el közvetlen módon. Az alsó és felső él teljesen csupasz, a hátlap mögött pedig egy 700 mAh kapacitású, BC50 típusjelzésű lítium-ion akkumulátor teljesít szolgálatot, mintegy 6 órás beszélgetési, illetve 300 órás készenléti időt biztosítva. Ezek természetesen gyári adatok, nekünk ennél jóval kevesebb ideig működött a K1, de ez a készülék prototípus mivoltának is betudható.

A billentyűzet alapvetően nem sokat változott a V3 óta – az egyetlen fémdarabból perforálással kialakított kezelőszerv gombjai viszont kisebbek lettek, mert egyszerűen kisebb lett a billentyűzet felülete. Az elegáns kék háttérvilágítást kapott billentyűzet felső szekciójában két funkciógombot, két híváskezelő gombot, egy ötállású navigációs gombot, illetve egy böngésző és egy törlő/vissza billentyűt találunk.

A KRZR K1 kijelzője változott is, meg nem is a RAZR V3-as LCD-jéhez képest. Változott, mert sajnos jelentősen kisebb fizikai méretekkel bír és nem változott, mert a felbontását nem módosították. A mindössze 1,9 colos képátlóval rendelkező, 30×37 milliméteres TFT LCD 176×220 képponttal rendelkezik, ami a kisebb fizikai méretek miatt a relatív felbontás növekedését jelenti. A 262 ezer színárnyalatú display képe alapvetően nem rossz, de azért talán illett volna egy QVGA (320×240 pixel) panelt alkalmazni helyette. A három gyári témabeállítással színesíthető menürendszer ikonos és listás nézetben is használható, elemei átrendezhetők. Említést érdemel még a Screen3 technológia támogatása.

A kiegészítő külső kijelző cSTN technológiára építkezik és ugyancsak 262 ezer színt képes a szemünk elé tárni. A 96×80 pixeles felbontással még nem is lenne baj, azonban a csillogó fedlap és a gyenge fényerő erős napsütés mellett alaposan megnehezíti a leolvasást.

Kamera

A fedlap felső részébe szerelt digitális fényképezőgép modul rejtőzködő természetű, hiszen sehol egy a felbontására utaló gigant felirat, de ami ennél nagyobb gond, hogy sehol egy LED segédfény, vagy tükör. A kis tükröt egyébként akár az egész fedlap is helyettesítheti, hiszen az olyan csillogó és tükröződő, hogy akár magunkat is megnézhetjük benne. A belső és a külső kijelző egyébként egyaránt használható a kamera képének megjelenítésére.

A KRZR K1-be egy 2 megapixeles felbontású, CMOS technológiájú képszenzort helyeztek a mérnökök, így maximum 1.600×1.200 képpontos fényképeket készíthetünk a segítségével. Ezenkívül fotózhatunk még 1,3 megapixeles, VGA és QVGA módban is, a képminőség három fokozatban állítható. Érdemes mindent a maximumra állítani, mert bizony még így sem feltétlenül leszünk elégedettek a képek minőségével – e tekintetben a riválosok ma már többre képesek. Jó hír, hogy a nyolcszoros nagyítású digitális zoom még a legnagyobb felbontásban is használható és expozíciókorrekciót is végrehajthatunk a fotókon. Kapunk néhány stílust (fekete/fehér, kékes, antik, vöröses, zöldes, negatív) és manuális fehéregyensúly beállítást (napos, felhős, beltéri1, beltéri2, éjszakai), viszont hiányzik az autofókusz, a makró mód, a keretbe fotózás, a sorozatfelvétel és a panorámakép készítés.

A kamera képe egy vékony alsó csíkot leszámítva a teljes kijelzőt uralja és a kép viszonylag keveset késik a valós történésekhez képest. A zárhang kikapcsolható, de a vicces kedvű fotósok akár csimpánzhangra vagy hápogásra is változtathatják.

Videófelvevő módban mindössze egy 176×144 pixeles és egy 128×96 pixeles felbontás áll a rendelkezésünkre. Ennek kapcsán említést érdemel többek közt a 15 képkocka/másodperces sebesség, a három minőségi fokozat, illetve a négyszeres digitális zoom.

Szolgáltatások

A négysávos (GSM 850/900/1800/1900 MHz) Motorola KRZR K1-ben ugyan még nincs 3G, viszont a GPRS mellett az EDGE-et már támogatja. Sokszor hasznos lehet a repülőgép üzemmód, vagyis amikor a készülék összes rádiófrekvenciás része kikapcsol, viszont a naptár, vagy például a játékok ettől még minden további nélkül használhatók. Mondanom sem kell, hogy a készülék Bluetooth kompatibilis és – az A2DP profilnak hála – már a sztereó Bluetooth headseteket is támogatja. A belső memória 20 MB-os kapacitással bír és microSD (TransFlash) memóriakártyákkal akár működés közben is bővíthető, az viszont érthetetlen, hogy a bővítőslotot miért csak a hátlap levétele után lehet megközelíteni.

Az ezer férőhelyes, hívócsoportos telefonkönyv támogatja a hangtárcsázást és egy-egy bejegyzéshez több mint egy tucat adat rögzíthető (például: e-mail, URL, postai cím, kép, csengőhang, születésnap). A kontaktok e-mail és csoport szerint is szűrhetők. Az SMS szerkesztőben természetesen láncolt üzeneteket is készíthetünk – a másol/beilleszt funkciós kis alkalmazás magyar nyelvű iTAP-ot és sablonokat is kapott, no és persze a csoportos küldési lehetőség sem hiányzik belőle. Az MMS és e-mail kompatibilitás teljesen magától értetődik.

A napi/heti/havi nézetes naptárban rengetegféle eseményt lehet eltárolni, következzék hát a hosszú lista: személyes, találkozó, megbeszélés, születésnap, évforduló, telefonhívás, szünidő, ünnepnap, szórakozás, reggeli, ebéd, vacsora, oktatás, utazás, buli. Ráadásul mindegyik kategória saját kis grafikus ikont kapott, és a naptárbejegyzések Bluetooth-on keresztül egyszerűen ki is nyomtathatók.

Szórakoztatásunkról a Platinum Sudoku játékprogram gondoskodik, de a Java MIDP 2.0 támogatás révén egyszerűen telepíthetünk új játékokat és felhasználói programokat a telefonra. A K1 Help szoftver segít megismerni és elsajátítani a készülék kezelését, az MP3, AAC és AAC+ formátumú digitális zenék pedig a Digital Audio Player nevezetű Java alkalmazással játszhatók le. A zenelejátszást nem zavarja, ha összecsukjuk a telefont, de a háttérben sajnos nem működik.

Konklúzió

A Motorola KRZR K1 egy igazán színes egyéniség. Nem mondanám, hogy szolgáltatásait illetően maximálisan megfelel a 2006-os elvárásoknak, azonban minőségi kialakítása, egyedi anyagválasztása és divatos megjelenése miatt jó eséllyel szállhat harcba a riválisokkal. A piaci siker kulcsa a kedvező ár lehet, ez viszont egyelőre sajnos ismeretlen.

Pozitívum: divatos forma, egyedi megjelenés, jó minőségérzet, két színes kijelző, 2 megapixeles (videófelvevős) kamera, bővíthető memória, nagy kapacitású naptár és telefonkönyv, e-mail kliens, WAP 2.0 böngésző, Java MIDP 2.0, diktafon, MP3 lejátszó, sztereó Bluetooth, GPRS és EDGE adatátvitel, repülőgép üzemmód.

Negatívum: eldugott bővítőslot, nincs 3G és FM rádió, az MP3 lejátszó nem működik a háttérben, a kamera lehetne jobb minőségű.

(Megjegyzendő, hogy a tesztkészülék egy Engineering Sample, vagyis prototípus darab volt, így elképzelhető, hogy a végleges változat ettől különböző lesz.)

A cikk írásának időpontjában a Motorola KRZR K1 hivatalosan még nem kapható Magyarországon, a kereskedelmi forgalmazás várhatóan valamikor a negyedik negyedévben fog megkezdődni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom