Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lejárt a papíralapú könyvek ideje

Kütyük

Lejárt a papíralapú könyvek ideje

A Sony döntő lépésre szánta el magát a tartalom és a hardver tekintetében is.

Régóta lehet már olvasni az e-bookokról, mind tartalom, mind a szöveget megjeleníteni képes eszköz formájában. Míg a tartalmak digitalizálása viszonylag jól haladt az elmúlt években, olyan versenyképes készülék nem jelent meg a piacon, mely felválthatta volna a papíralapú könyveket. Egy ilyen termékkel szemben ugyanis magas követelményeket támasztanak a felhasználók: legyen könnyű, fogyasszon keveset, ugyanakkor szemnek kímélő megjelenítéssel rendelkezzen – és mindezt olcsón.

Nos, a Sony végre áttörheti az e-bookok eddigi korlátját. Először is – amint az a tegnapi beszámolóban elhangzott – elindította elektronikus könyvesboltját, mely hozzávetőleg 10 ezer könyvet tartalmaz. Egyelőre csak a legismertebb észak-amerikai könyvkiadók (angol nyelvű) olvasnivalói kerülnek be az adatbázisba, a papíralapú változatokhoz képest mintegy 25 százalékkal alacsonyabb áron. Ennek oka, hogy az előállítási és terjesztési költségek jóval alacsonyabbak, mint a hagyományos könyvek esetén.

Másodszor, és talán ez szól majd nagyobbat, a Sony ezzel párhuzamosan beszámolt új készülékéről is, melyet kifejezetten elektronikus könyvek olvasására készítettek. A Sony Portable Reader fantázianévre hallgató készülék 350 dollárba, azaz durván 70 ezer forintba kerül, mely mellé jár egy 50 dolláros vásárlási keret is a bevezető akcióban. Az idén januárban bemutatkozott készülék a Cambridge-i E Ink által készített elektronikus tintát használja fel: a szövegek és a képek anélkül jeleníthetők meg az eszközön, hogy ehhez szükség lenne az energiaigényes hátsó megvilágítású technológiára.

A Sony Reader PRS-500, a hagyományos könyvekhez hasonlóan külső megvilágítást igényel – magyarán szólva sötét szobában nem olvasható a képernyő, ellenben napfény mellett kiválóan látszik a szöveg. Minden másban azonban már a jövőt hozza a jelenbe a kis készülék: támogatja például az RSS-t (Really Simple Syndication) is, ezáltal az olyan népszerű blogok is letölthetővé válnak, mint az Engadget vagy a Gizmodo. Sajnos a Sony ugyanabba a hibába esni látszik, mint korábbi újító készülékei esetében: a kis eszköz szoftvere csak jóváhagyott RSS site-okat képes kezelni, a felhasználók nem tölthetnek le bármilyen RSS forrást.

Ami biztos, hogy végre elindulhat az elektronikus könyv forradalma is: a Sony legalábbis megmutatta, mire lehet képes az erdők tömeges pusztítását feleslegessé tevő technológia.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés