Connect with us

Harc az információért

Kütyük

Harc az információért

Az információs háború már régóta zajlik – csak éppen nem az egyes népek között.

Az információ hatalom, szokták mondani, és ez a mai világban egyre inkább alapigazsággá válik. Nem véletlen, hogy az információ tulajdonosai igyekeznek megvédeni saját értesüléseiket attól, hogy mások keressenek rajta – ennek jó példája a keresőmotorokat üzemeltető cégek elleni pereskedés. A világon mindenhol informáló kiadók ugyanis nem szívlelik a Google azon szolgáltatását, mellyel az a híreket indexeli és kínálja fel olvasásra az internetezők számára. A múlt héten például a belga bíróság ítélt úgy, hogy az amerikai keresőóriás mögött álló cég megsértette azon francia és német nyelvű újságok szerzői jogait, melyeknek cikkeiből készített kivonatokat a keresési találatok között szerepeltette.

A kiadók szeretnék elérni, hogy befolyásuk legyen a keresőmotorok találataira, legalábbis ami a saját információik megjelenítését illeti. Közülük sokan úgy vélik, hogy a keresőmotorok automatikus indexelése miatt ezek a független szolgáltatók már maguk is kiadóvá válnak, melyhez mások szellemi tőkéjét használják fel. Sokszor a cache-elési szokásokat szokták felemlegetni: a jogtulajdonosok a jogvédett tartalmak illegális tárolását látják ebben a funkcióban.

Éppen ezért egy olyan szolgáltatás tesztelését tervezik beindítani még az év vége előtt, mellyel a jövőbeli szerzői jogi viták elkerülhetők lennének. Automated Content Access Protocol névre hallgat a projekt, melyről túl sok hivatalos információ eddig nem szivárgott ki. Lényege, hogy a webes keresők emberi beavatkozás nélkül működő kutatóprogramjait (spider) standardizált módon lehessen informálni: az adott tartalom védett-e vagy sem. Így a jogtulajdonos határozhatná meg, mit indexelhet a spider, és mit nem.

A Google mindazonáltal mind a Google News, mind a Google Print szolgáltatások kapcsán tiszteletben tartja a kiadók igényeit – a vállalat közlése szerint csupán kérniük kell, és eltávolítják az érintett tartalmakat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom