Connect with us

technokrata

Új szerepben az SMS

Kütyük

Új szerepben az SMS

Egy intelligens új megoldás teszi lehetővé, hogy a pályaudvarokon, repülőtereken, illetve bármilyen nyilvános helyszínen elhangzó közlemények a mobiltelefonokon írásban is megjelenjenek.

Az IBM brit szoftverlaboratóriumában egyetemi hallgatók olyan mobiltelefon rendszert fejlesztettek ki, melynek célja, hogy elősegítse a halláskárosult emberek tájékoztatását vasúti pályaudvarokon, repülőtereken, a vállalatoknál, vagy egyéb nyilvános helyeken.

A LAMA (Location Aware Messaging for Accessibility) nevű megoldást alkalmazó helyszínre belépve a mobiltelefon felismeri a rendszert, s egy OK-t követően a felhasználó automatikusan szöveges üzenetben kapja meg a hangszórókon elhangzó közleményeket, figyelmeztetéseket.

A LAMA rendszert az elkövetkezendő hónapokban kísérleti jelleggel az Egyesült Királyság egész területén bevezetik. Ez különösen a halláskárosult embereknek hasznos, mivel lehetővé teszi számukra, hogy szöveges üzenetek formájában jussanak hozzá fontos információhoz, vagy akár a vészhelyzeti figyelmeztetésekhez, tűzjelzéshez és biztonsági utasításokhoz.

Néhány példa azokra a helyszínekre, ahol a LAMA technológia előnyösen használható:
-vasúti pályaudvarok: menetrendi információk, pályaudvari létesítményekre, vonatkésésekre, járattörlésekre és peronszám változásokra vonatkozó értesítések
-munkahelyek: tűzjelzési üzenetek, hangosbemondón keresztüli közlemények
-sportesemények: a stadion létesítményeinek helyszínére, vészkijáratokra, biztonsági közleményekre, eredményekre és cserékre vonatkozó üzenetek
-bevásárló központok: áruházi akciók, hangosbemondón közölt információk, vevőtájékoztatás.

A rendszer felszereléséhez csupán az szükséges, hogy az adott helyszínen beépítsék a LAMA hardvert és szoftvert a meglévő információtechnikai (IT) és kommunikációs infrastruktúrába. Ennek révén lehetővé válik, hogy a LAMA rendszerbe bekapcsolt mobiltelefonok közvetlen kapcsolatba lépjenek az adott helyszín LAMA rendszerével, hogy hozzáférhessenek az adott helyszínre vonatkozó információkhoz és értesítésekhez. A LAMA a Bluetooth és a GPRS technológiákat alkalmazza és beállítható a Wi-Fi és a GSM hálózatokkal való együttműködésre.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom