Connect with us

Internetezés az elektromos hálózaton keresztül

Kütyük

Internetezés az elektromos hálózaton keresztül

Mi a helyzet a technológiával?

Az elmúlt évek során már többször is beszámoltunk arról, hogy több országban is kísérletek zajlanak az elektromos hálózaton keresztüli adatátvitel tekintetében. Míg ez otthoni léptékben már bizonyítottan működik (nem egy gyártó kínál olyan hálózati eszközöket, amikkel a teljes LAN ráültethető az elektromos vezetékekre, így spórolván meg az újrakábelezéssel kapcsolatos költségeket, kiépítési nehézségeket), addig globálisan, internetezésre használhatóan mindmáig nem terjedt el a technológia. Viszont ígéretes jövőt jósolnak neki – ahogy két-három évvel ezelőtt is.

A piackutatással foglalkozó In-Stat cég tanulmánya szerint azon broadband technológiák használata a lakossági szektorban is lendületes növekedésnek indult, ahol az elektromos vezetékek testesítik meg a közvetítő közeget. A BPL (broadband over power lines) szolgáltatások így a hagyományos koaxiális és csavart érpárú Internet-hozzáférések konkurenciájává nőhetik ki magukat. Az első vezetéktípust többnyire kábeltévéhez, míg a másodikat telefonokhoz használják, és igen elterjedtek a háztartásokban – ám egyik sem annyira, mint az elektromos vezetékek. Egy BPL hálózat telepítése tehát az egyik legkomolyabb kihívást jelentő kábelezési költségeket szüntetheti meg.

Eddig azonban nem alakult valami fényesen a BPL története; és ennek elsősorban technológiai korlátjai voltak. A magas fejlesztési költségek illetve a rádiójelekkel való interferencia is komoly kihívások elé állította a technológiában fantáziát látó fejlesztőket. Az erőfeszítések azonban most kezdenek beérni, állítja az In-Stat. Az Egyesült Államokban legalábbis – az észak-amerikai országban tavaly adták el 2 milliomodik, elektromos vezetéken használható eszközt; idén pedig 200 százalékos növekedést várnak az értékesítésben.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom