Connect with us

technokrata

Teszt: Vertu Ascent Azure Edition – a mobiltelefonok Rolls Royce-a!

vertu1

Kütyük

Teszt: Vertu Ascent Azure Edition – a mobiltelefonok Rolls Royce-a!

Egy mobiltelefon tesztelő kezében rengeteg fajta és típusú készülék meg szokott fordulni, kezdve a pre-paid csomagban már néhány ezer forintos áron elérhető low-end modellektől egészen a 200 ezer forintos árkategóriában versenyző csúcstelefonokig. Az alábbi tesztben egy minden korábbinál drágább és egyben nemesebb mobiltelefont fogunk vallatóra: következzék hát a mobiltelefonok Rolls Royce-a!

Régóta vágytam arra, hogy kipróbálhassam napjaink egyik legexkluzívabb mobiltelefonját, a Vertu-t, így örömmel fogadtam a lehetőséget, mely szerint néhány nap erejéig egy Vertu Ascent Azure Edition használója lehetek. A Nokia alapokra építkező mobilgyártó tehetős ügyfeleit általában nem szokták érdekelni az unalmas árcédulák, mi viszont nem mehetünk el szó nélkül jelen tesztalanyunk ára mellett. Azon a bizonyos árcédulán egész pontosan 5.050 euró szerepel, mely a cikk írásának időpontjában 1 millió 390 ezer forintnak megfelelő összeg.

Ez bizony rengeteg pénz – és ebből a summából ezúttal nem mondjuk egy használt autót, vagy egy gigantikus plazma TV-t vesz az ember fia, hanem egy ˝egyszerű˝ mobiltelefont. 1.390.000 forintból nem kevesebb mint 100 darab Alcatel AT-259 készüléket vásárolhatunk a T-Mobile-nál, de még a Nokia elitmodelljéből, a 8800-ból is vehetnénk akár 8 darabot és még egy kis költőpénzünk is maradna.

Adódik a kérdés, hogy vajon milyen telefont kap ez ember ennyi pénzért? Nos kérem, ezért az összegért a Vertu termékkínálatának még csak az egyik alacsonyabb kategóriás modellje vihető haza, ugyanis a komolyabb, arannyal és gyémánttal díszített verziók még ennél is sokkal többe kerülnek. No de lássuk is gyorsan, hogy milyen testközelből egy igazi Vertu luxusmobil, az Ascent Azure Edition!

Minőség

A Vertu telefonokat egytől egyig Angliában gyártják, még pedig egy mintegy 250 alkalmazottat foglalkoztató kis manufaktúrában. Az abszolút felsőkategóriás minőséget egyrészt a teljesen kézi összeszerelés, másrészt pedig a különleges jellemzőkkel bíró alapanyagok garantálják. Az órakészítésben, a drágakő iparban, az autógyártásban és az űrhajózásban használt eljárások és anyagok megteszik a hatásukat: egy Vertu telefont teljesen más kézbe venni, mint egy hétköznapi mobilt. Itt van rögtön például a tetemes súly: a Vertu Ascent Azure Edition tömege eléri a 173 grammot, vagyis egyáltalán nem lehet azt mondani róla, hogy kisprórolták volna belőle az anyagot. Ujjbegyünk minden egyes négyzetmilliméteren nemes anyagokra lel, többek közt bőrre, fémre, kerámiára.

A Vertu 870 alkatrészből készít el egy ilyen telefont, melynek legyártása közben több mint 300 szerszámot használnak fel a szakemberek. A mechanikus, vagyis mozgó alkatészek úgy vannak kialakítva és tesztelve, hogy akár 20 éven keresztül is minden további nélkül bírják a napi igénybevételt. Egy érdekes adat: a telefonban 25 különbözőfajta csavart találhatunk, melyek legkisebbjének átmérője alig 0,7 milliméter! Csavarok tartják össze többek közt a hátlapot is, mely rozsdamentes acél és úgynevezett Liquidmetal elemeket is tartalmaz. Ez utóbbiról elég annyit tudni, hogy még a titánnál is körülbelül kétszer erősebb. A gyártó a közelmúltban egyébként úgy demonstrálta a készülék strapabírását, hogy a cég munkatársai egy Porsche-val ráhajtottak a telefonra, melynek semmi baja nem lett ettől a kis procedúrától.

Még egy kis adalék: a Vertu modellek ellenállóságát jól mutatja, hogy egy-egy ilyen telefon akár azt is minden további nélkül elviseli, ha 2 órán keresztül -40 Celsius fokon hűtik, aztán hasonló ideig +85 fokon hevítik. Ráadásul mindezt akár ötször egymásután!

Design, akusztika

A hagyományos kialakítással rendelkező Vertu Ascent Azure Edition egész pontosan 108 milliméter hosszú, 44 milliméter széles és 22 milliméter vastag. A készülék alapterülete teljesen átlagosnak mondható, azonban nagy vastagsága és tömege miatt nem lehet csak úgy egyszerűen zsebbe csúsztatni, de egy ilyen telefont talán már nem is illik ott tárolni, hanem inkább be kell csúsztatni a struccbőrből készített kis szütyőbe, azt pedig be kell dobni az elegáns aktatáskánkba.

Tesztkészülékünk egy limitált (ezres) darabszámban készített változat, a nevében szereplő Azure szó az oldalak és a hátlap felső részének kékségére utal. Ami kék a telefonon, az bőrből, ráadásul nem is akármilyen fajtából, hanem krokodilbőrből készült. A telefon olcsóbb alapváltozatán egyébként ˝egyszerű˝ tehénbőrt fedezhetünk fel. A Vertu kiemelten fontosnak tartja, hogy csak észak-európai farmokon vásárolt bőrt feszít a telefonjaira, ugyanis szerinte a délibb országokban élő állatok bőre a sok napsütés hatására valahogy nem az igazi. Mondtam én már az elején, hogy ez a mobiltelefonok Rolls Royce-a! Itt jegyzendő meg, hogy az Ascent-nek léteznek még további limitált kiadásai: a Silverstone és a Monza modellek a benzingőz jegyében születtek, hiszen hátukon Forma1-es gumiborítás és az adott pálya gravírozott rajza található.

A készülék mindkét oldalán legfelül egy-egy hangszórót találunk, melyen MP3 muzsikát nem igazán tudunk kicsalogatni, de a polifonikus csengőhangok abszolút hi-fi minőségben szólnak. Ezek az igényesen szelektált csengőhangok egyébként maximálisan illeszkednek a telefon egyéniségéhez – kár, hogy nem lehet átküldeni őket más telefonokra. A professzionális hangzásról egyébként 20 milliméteres hangszórók, valamint egy dedikált Yamaha hangprocesszor gondoskodik.

Concierge és egyéb finomságok

Baloldalt egyetlen, hosszúkás formájú, ezüstösen csillogó gombra lehetünk figyelmesek. No kérem, ez az úgynevezett ˝Concierge˝ billentyű. Ezzel a gombbal közvetlen módon hívást indíthatunk a londoni központba, ahol a nap huszonnégy órájában, több nyelven készségesen fogadják a mi hívásunkat és megpróbálnak segíteni nekünk. Konkrét példa: Hongkongban járva tanácstalanok vagyunk, hogy melyik a legjobb helyi étterem, vagy éppen színházjegyet szeretnénk foglalni egy New York-i előadásra – semmi probléma, segít a Vertu Concierge! A szolgáltatás az első évben ingyenes, ezt követően pedig évente 200 euróba kerül.

Jobboldalt már sokkal szokványosabb gombokra lelünk, melyekkel a hangerő állítható. Megnyomásukkor a kijelzőn megjelenik egy kis mutatós műszer, mely jelzi, hogy éppen mekkora hangerőnél tartunk. A felső élre került a telefon alapdesignjába szinte láthatatlanul beleolvadó, szolid kis bekapcsoló és egyben profilváltó gomb. Az alsó élen egy lapos rendszercsatlakozó kapott helyet és ide kell bedugni az akkumulátortöltő csatlakozóját is. A hagyományos kördugós Nokia töltő egy adapter segítségével tölti a 950 mAh kapacitású Vertu BL-4V akksit. Ez a ˝Made in Hungary˝ áramforrás optimális esetben 4 órás beszélgetési, illetve 270 órás készenléti időt biztosít.

A hátlap eltávolításához oldanunk kell egy kis zárat, még pedig a Nokia 5500 Sport mintájára. Mivel a Vertu nem szeretné, ha egy pénzérmével összekarcolnánk a telefont, ezért egy spéci kis kulcsot mellékel a készülékhez – ezzel gyerekjáték a zár elforgatása. A hátlapra egyébként fel van gravírozva a pontos típusjelzés és a készülék gyártási száma.

Kijelző, billentyűzet

A Vertu szó kezdőbetűje több helyről is visszaköszön: a hátsó bőrborítás közepéről, a hangszóróról, illetve az LCD felső éléről. A kijelző feletti rész a közvélekedéssel ellentétben nem fémből, hanem polírozott kerámiából készült. Mivel ez az anyag igen csak kemény, a Vertu egy titkos, mintegy 2 napig tartó speciális eljárással csiszolja ezt a felületet, hogy olyan finom és csillogó felülete legyen, hogy elkápráztassa a potenciális vásárlójelölteket.

Ez a kerámialap tehát V alakban belóg a kijelző fölé is, melynek így különleges, ötszögletű formája van. A két felső élen ennek megfelelően nem vízszintesen, hanem döntött szögben jelennek meg a térerő és az akkumulátor töltöttség kis pöttyei, ami mindenképpen egyedi megoldás. A kék háttérvilágítású display előtt különleges zafírkristályt helyeztek el a fejlesztők, mely állítólag akkor sem karcolódik össze, ha egy kocsikulccsal próbálunk belevésni valamit. Mondanom sem kell, hogy én ezt a tesztet inkább kihagytam. A 116×148 képpontos felbontású kijelző nem éppen részletgazdag és színei is elég fakók, ez ügyben van még mit fejleszteni. Öt darab gyári háttérkép közül lehet választani, és persze kijelzővédőt is kapunk.

Az ugyancsak a V design jegyében fogant billentyűzet sem egy hétköznapi darab. Az egész pontosan 131 darab alkatrészből készült billentyűzet rozsdamentes acélból előállított gombjain a karakterek és számok kis furatokból vannak megrajzolva és a kék háttérvilágítás ezeken a furatokon sejlik át. A precizitás kedvéért: összesen 575 darab, 0,3 milliméter átmérőjű furat van a gombokon.

Szolgáltatások

A háromsávos (GSM 900/1800/1900 MHz) Vertu Ascent Azure Edition a wireless technológiák közül a GPRS Class 10-et, valamint a Bluetooth-t támogatja. A gyári csomagban egy vezetékes headsetet rejtettek el, de hamarosan hazánkban is kapható lesz a Vertu első saját Bluetooth headsete. Adatkábel nincs a csomagban, de természetesen az opciós listán fellelhető. A belső memória körülbelül 10 MB-os kapacitású, memóriakártyás bővítési lehetőség nincs, mint ahogy integrált kamera sincs. Állítólag a felső tízezerbe tartozó vásárlók számára ezek a dolgok korántsem annyira fontosak, mint például a kiváló minőség és a profi összeszerelés.

A függőleges felépítésű, egyszerre csak egy ikont megjelenítő menürendszer jelenleg az angol, francia, német, olasz és spanyol nyelveket támogatja, de ígéret van arra, hogy 2007-ben megérkezik a magyar nyelvű támogatás is. Ennek megfelelően egyelőre a T9-es szótár sem tud magyarul, viszont a 150 férőhelyes SMS kapacitás teljesen korrekt. Az üzenetírást sablonok segítik, és lehetőség van több címzettes és címzettlistás küldésre is. Említést érdemel továbbá az állítható betűméret, az üzenetek könyvtárakba szervezhetősége, illetve az MMS és e-mail kompatibilitás.

A hívócsoportos, hangparancsos telefonkönyvben egy-egy kontakthoz maximum öt telefonszámot, valamint e-mail címet, URL-t, postai címet és jegyzetet is el lehet menteni. Van hívókép funkció, csengőhangot viszont egyesével nem, hanem csak hívócsoportonként adhatunk meg. A hívásinfó menüben a híváspercekről, a GPRS adatforgalomról és a küldött/fogadott SMS-ek mennyiségéről szerezhetünk információt.

A diktafonnal maximum 3 perces hanganyagokat tudunk rögzíteni, a 900 férőhelyes naptár pedig öt eseménykategóriát ismer (találkozó, hívás, születésnap, jegyzet, emlékeztető). Ezenkívül kapunk még számológépet, átváltót, visszaszámlálót, stoppert és ébresztőt. Játék alaphelyzetben nincs a telefonon, de a Java MIDP 2.0 támogatás adott, no és persze a WAP böngésző sem hiányozhat a repertoárból.

Konklúzió

Mint ahogy az autók között sem a Rolls Royce a leggyorsabb, úgy a mobiltelefon piacon sem a Vertu Ascent Azure Edition a legnagyobb tudású modell, azonban kétségtelen tény, hogy a maga nemében mindkét márka a legnemesebbnek tekinthető.

Teljesen felesleges lenne itt a cikk végén arról panaszkodni, hogy hiányzik a több megapixeles kamera, vagy például a 3G, mert ez a Vertu készülék egyáltalán nem erről szól. Ez egy átlagon felüli minőségi szintet képviselő telefon, korántsem átlagos vásárlóknak, akiknek a szívét nem feltétlenül a high-tech szolgáltatások, hanem sokkal inkább a különleges anyagok, a makulátlan minőség, egy szóval a Vertu filozófia dobogtatja meg.

A Vertu készülékek kizárólagos hazai forgalmazója a budapesti Kempinski Hotelben található Gold & Diamonds. A Vertu mobilokra 2 év garanciát vállal a gyártó, az esetleges szervizmunkákat (a magyar forgalmazó segítségével) kizárólag Angliában végzik el.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom