Connect with us

Wi-Fi és VoIP a mobiltelefonban

Kütyük

Wi-Fi és VoIP a mobiltelefonban

Internetes hangátvitel, már nem csak számítógéppel.

A Berlinben zajló IFA show-n mutatta be a Linksys azt a készüléket, mely az első az európai piacon a gyártótól – abban a tekintetben mindenképp, hogy Wireless Fidelity csatlakozást (is) alkalmaz. A WIP330 nevű eszköz képes a 802.11b/g hálózatokhoz csatlakozni, és így internetes hangátvitelt (VoIP) biztosítani felhasználóinak – azaz többé nem függ a beszélgetni vágyó a mobiltarifáktól (feltéve, ha talál megfelelő Wi-Fi hálózatot ott, ahol éppen telefonálni szeretne).

Az Egyesült Államokban már idén februárban piacra került az előző, WIP300-as modell, mely tulajdonképpen a 330-as előfutárának is tekinthető. Ez utóbbi természetesen támogatja a WEP és WPA Wi-Fi titkosítási szabványokat, illetve az úgynevezett IPv4 Type of Service kiterjesztést. Ennek révén elérhető, hogy azoknál a hozzáférési pontoknál, amelyek felismerik, magasabb prioritást kaphat a hangot tartalmazó adatátvitel; tehát csökken az esélye a beszéd késleltetésének. Mert míg egy állomány letöltésénél teljesen mindegy, hogy 1 másodpercig éppen a hálózat túlzsúfoltsága miatt nem zajlik (vagy nagyon belassul) a transzfer, az élőbeszédben ez már komoly zavaró tényezőként jelentkezik.

Nem mondható Skype-barátnak a WIP330-as, mivel a SIP 2 VoIP standardra épül. A szakértők szerint azonban úgyis a SIP-é a jövő, tehát akár előremutató fejlesztésnek is nevezhető a szabvány támogatása. Ennek révén egyébként olyan funkciókat vehet igénybe a felhasználó, mint a hívóazonosítás, hívástovábbítás, gyorstárcsázás, utolsó szám újrahívása, hívásvárakoztatás stb. Sőt, mi több, a telefon még háromrésztvevős konferenciabeszélgetések levezénylésére is képes.

Mindazonáltal nem nevezhető éppen könnyűsúlyúnak az eszköz: 119 grammos tömege az ingzsebet már lehúzza. 2,2 colos, 240×320 pixeles felbontású, 65.536 színmélységű kijelzővel látták el, illetve 32 MB-nyi flash, és 64 MB-nyi RAM memóriát tudhat magának a Linksys legújabb terméke. Akkumulátoráról közel 3 órányi folyamatos beszédre futja, készenléti állapotban 50 órás működési időre képes. Nem nevezhető éppen olcsónak, mivel 400 eurós, azaz körülbelül 110-120 ezer forintos áron vásárolható meg.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom