Connect with us

technokrata

Nokia: jönnek a GPS navigációs okostelefonok

Kütyük

Nokia: jönnek a GPS navigációs okostelefonok

A Nokia termékskálájában hamarosan nagy tudású navigációs készülékek fognak felbukkanni.

Legalábbis erre enged következtetni, hogy a piacvezető finn gyártó felvásárolta a különböző térkép és navigációs szoftverek, valamint szolgáltatások fejlesztésével foglalkozó, Gate5 nevezetű céget. A felvásárlásnak köszönhetően a Nokia vadonatúj mobil navigációs termékekkel tud majd megjelenni a piacon. Az új GPS funkciók első körben várhatóan az N-sorozatú okostelefonokban kapnak majd helyet.

A helymeghatározó funkciós mobil eszközök piaca mostanság egyébként rendkívül dinamikusan növekszik. A Canalys piackutató cég egyik nemrégiben megjelent tanulmányából kiderül, hogy az EMEA térségben (Európa, Közel-Kelet, Afrika) egy év alatt közel duplájára nőtt az eladott GPS-es készülékek darabszáma.

Konkrét adatok szerint 2005 második negyedévében 1,24 millió, 2006 hasonló időszakában pedig már 2,45 millió ilyen terméket adtak el az említett régióban. Érdekesség, hogy míg korábban a külső GPS-vevős megoldások voltak jelen nagyobb számban a piacon, addig mostanság már egyre több az integrált, tehát beépített GPS-szel ellátott készülékek száma. Ezzel együtt a Bluetooth-os adatátvitelre építkező külső GPS-vevők sem kopnak ki a piacról, lévén, hogy a már meglévő mobiltelefonjukra navigációs szoftvert telepítő felhasználók általában ilyen kiegészítő eszközöket szoktak vásárolni.

A piacvezető TomTom 747 ezres eladási darabszámmal jelenleg 30,5 százalékos részesedéssel rendelkezik, a második helyezett Garmin pedig a piac 16,7 százalékát tudhatja magáénak. A Mio 9,5, a Navman 6,4, a Medion pedig 6,1 százalékos piacrészt birtokol.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin