Connect with us

technokrata

Digitális megosztottság Magyarországon

Kütyük

Digitális megosztottság Magyarországon

A Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) hazánk digitális megosztottságára vonatkozó megállapításai.

A nemzetközi mezőnyben tapasztalható leszakadása Magyarországnak az információs társadalom fejlődésében élen járó országoktól csak az egyik típusa a digitális szakadéknak. Többféle – jövedelmi, életkori, nemi, sőt családi helyzetbeni – eltérés is van emberek között, ami befolyásolni tudja a számítógéphez, internethez fűződő kapcsolatot, vagy legalábbis korrelál vele.

Magyarországon az adatok alapján tételezhető egy internetes szakadék az ország sűrűbben lakott részei és azon – többnyire egészen kicsi – települések között, ahol legfeljebb műholdas vevőkészülékkel lehet széles sávon letölteni anyagokat, miközben feltöltésre a – helyenként csak alacsony adatátviteli sebességre képes rádióátvitellel megoldott – „vezetékes” telefonvonal és egy modem használható. Ezeken a településeken vannak például azok az iskolák, amelyeket a Közhálóba – a Sulinetbe – csak VSAT állomással tudtak bekapcsolni. A számítógép-ellátottság egyértelműen növekszik a települések urbanizáltsági szintjével: a legnagyobb arányban a budapesti háztartásokban található számítógép, a megyeszékhelyeken és az egyéb városokon át a községek felé haladva pedig fokozatosan csökken a számítógéppel rendelkező és az internet végponttal felszerelt háztartások aránya.

A városias Németországban, Angliában érződik legkevésbé a különbség a rendszeresen internetezők között aszerint, hogy milyen népsűrűség van ott, ahol laknak. A Magyarországon tapasztalható erős különbségnek – 34 százalék (2004: 25) az internetet használók aránya ott, ahol 100-nál kevesebb ember lakik egy négyzetkilométeren, 42 (2003: 36) ott, ahol a népsűrűség 100 és 499 között van, és ötvenhárom (2004: 40) a legsűrűbben lakott településeken. A zárójelben lévő 2004. évi adatokkal összevetve a 2005. évi helyzetet, az látszik, hogy bár mindhárom területen van növekedés, az ország legsűrűbben lakott területein jóval gyorsabban nő az internetezők száma, mint a többin.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd