Connect with us

technokrata

Népszerű hazánk digitális adattára

Kütyük

Népszerű hazánk digitális adattára

A Nemzeti Digitális Adattár (NDA) a tudásalapú társadalom, a digitális kor új archívuma, mely kulturális örökségünk digitalizált értékeihez biztosít széles körű hozzáférést.

Az NDA-t az Informatikai és Hírközlési Minisztérium hozta létre 2003-ban annak érdekében, hogy a nemzeti digitális adatvagyonhoz való hozzáférés biztosításával támogassa a nemzeti kultúra digitális reprezentációját, az információs társadalom fejlődését.

Az NDA az interneten elérhető magyar nyelvű és magyar vonatkozású kulturális tartalmakat (pl. virtuális könyvtárak, múzeumok, archívumok stb. digitális dokumentumait) katalogizálja, s egy közös keresőfelületen közvetlenül elérhetővé teszi azokat. Az NDA hálózaton keresztül elérhető, interaktív és multimédia képességekkel rendelkező, digitális dokumentumokra épülő, szabványos metainformációs rendszer használatán alapuló, osztott adatkezelés elvén működő információs rendszer. Az NDA a magyar kultúra értékeit emeli át a digitális kultúra világába. Elsődleges célja a magyar nyelvű kultúra iránt érdeklődő közösség igényeinek kiszolgálása; felügyeli és biztosítja, hogy a magyar nyelvű dokumentumok tartalmi és formai jellemzőit leíró információk angol nyelven is elérhetőek legyenek.

Az új tartalomgazdák csatlakozásával, illetve a korábban csatlakozott intézmények által szolgáltatott tartalom bővülésével az NDA-ban elérhető dokumentumok száma meghaladta a 300 ezret.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek