Connect with us

technokrata

Információs Társadalom Magyarországon – 2002–2006

Kütyük

Információs Társadalom Magyarországon – 2002–2006

Hat alapvető beavatkozási területet – tartalomszolgáltatás, infrastruktúra, infokommunikációs tudás és felhasználói ismeret, jogi- és társadalmi környezet, kutatásfejlesztés és esélyegyenlőség – jelöl meg a Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS), amelynek kialakításában és gondozásában komoly szerep jutott az Információs Társadalom Koordinációs Tárcaközi Bizottságnak (ITKTB). Elsőként a tartalomszolgáltatás területét nézzük át.

Gazdasági folyamatok informatikai támogatása
A MITS egyik fő célja a szervezetek folyamatainak megújítása, majd ezt követően a korszerű vállalatirányítási módszerek elterjesztése. E törekvés eredményeit elsősorban azzal lehet lemérni, hogy milyen szinten áll a vállalkozások ellátottsága korszerű integrált informatikai rendszerekkel, például vállalatirányítási rendszerrel, ügyfélkapcsolat-nyilvántartással, adatbányászati megoldással.

Az integrált vállalatirányítási rendszerek bevezetését azonban egyelőre a – legalább öt főt foglalkoztató – cégek zöme nem is tervezi. 2005-ben a 250, vagy annál több alkalmazottal működő, számítógépet használó megkérdezett cégeknek is majd a negyede, 23 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem tervezi integrált vállalatirányítási rendszer bevezetését. (A vállalatirányítási megoldás bevezetésének közvetlen támogatása azonban nem megfelelő eszköz a cél elérésére, mert egyrészt elégtelenek a források minden vállalkozás támogatásához, másrészt eltereli a figyelmet a lényegről, a belső folyamatok korszerűsítéséről.)

Online kiskereskedelmi forgalom
Az internetes boltok forgalma nehezen mérhető, de azt tudjuk, hogy dinamikusan nő. Annyi tudható, hogy az internetes bolt túl van a bevezetési szakaszon, elfogadottá vált, és megkezdődött Magyarországon is a forgalom növekedése. A 2005-re becsült húsz milliárd forint körüli forgalom azonban még mindig csak töredéke (0,35 százaléka) a KSH által mért, 5642 milliárd forintos teljes kiskereskedelmi forgalomnak.

Internetes kereskedelem vásárlói oldalról
Az internetes vásárlásnak minden fajtáját – rendelés utánvéttel, rendelés átutalással, rendelés internetes (bankkártyás) fizetéssel – figyelembe veszik a felmérésnél. Magyarország esetében az Eurostat adatbázisába bekerült adatfelvétel először 2004-ben történt, korábbi adat nem áll rendelkezésre.

Az erőteljes, három százalékpontos magyarországi növekedést 2004-ről 2005-re okozhatja módszertani eltérés is, biztosabbat csak a 2006. évi adatfelvétel alapján lehet majd mondani.

2000 decembere, az első felmérés óta a banki ügyfelek számánál gyorsabban nő a felmérésben részt vevő bankok szolgáltatásait az interneten igénybe vevő lakossági ügyfelek száma, ami arra utal, hogy az internet elfogadottsága ezen a területen gyorsabban nőtt, mint az ügyfelek száma. A vállalatoknál az összefüggés gyengébbnek látszik.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd