Connect with us

technokrata

Vezetékmentes internetezést mindenkinek

Kütyük

Vezetékmentes internetezést mindenkinek

Az Egyesült Királyságban ambiciózus terv gyorsíthatja fel a vezetékek feleslegessé tételét.

A Wi-Fi (Wireless Fidelity) már jónéhány éve folyamatosan bizonyítja a vezetékmentes hálózati kapcsolatok létjogosultságát. Az Intel Centrino platformjának létrehozásával nagy lökést kapott technológia – a chipgyártó gigász ugyanis a vezetékmentes chipkészletet is notebookjainak alapkövévé tette -; azóta szerte a világon robbanásszerűen terjedni kezdtek az úgynevezett hot spotok, illetve a kisebb-nagyobb vezetékmentes hálózatok. De lehet-e ebből egy olyan, az emberek többségét elérő infrastruktúrát létrehozni, mint amilyen a vezetékes ADSL-t jellemzi?

Nagy-Britannia szerint lehet. Igaz, a Wi-Fi „nagytestvérére”, a nagyobb sávszélességet és hatótávolságot ígérő WiMAX rendszerre alapozzák a következő pár év komoly vezetékmentes fejlesztési terveit. A Londontól körülbelül 60 kilométerre északnyugatra található Milton Keynes válik az első olyan brit településsé, amelyet teljes egészében lefed egy WiMAX hálózat – azaz bárki hozzáférhet az Internethez anélkül, hogy kábelekkel kellene törődnie.

A Reuters értesülése szerint a Pipex brit távközlési vállalat a jövő hónapban jelenti be a lépést, mellyel megkezdődhet a városka „vezetéktelenítése”. Az eddig szinte csak pletyka szinten létező információt a helyi városvezetés is megerősítette. A Pipex pedig bejelentette, hogy főszerepet kíván játszani további nyolc brit város wireless hálózatának kialakításában; köztük olyan nagy központokban, mint London vagy Manchester.

A ködös Albionban tehát már nincs messze az az idő, amikor fúrás, vésés és egyéb, a lakásokba drasztikus beavatkozást igénylő tevékenységek nélkül is általánossá válhat az Internethez való hozzáférés.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek