Connect with us

technokrata

Paris Hilton dalra fakad – új reklámozási forma indult útjára

Kütyük

Paris Hilton dalra fakad – új reklámozási forma indult útjára

A közismerten dúsgazdag Hilton-örökösnő segítségével kezdte meg a videomegosztás révén népszerűvé vált YouTube legújabb hirdetési módszerének népszerűsítését.

„Hey, YouTubers, it’s Paris” – prezentálja a popdívává avanzsált Paris Hilton a videomegosztó szolgáltatás felületén keresztül az érdeklődőknek az új reklámformát. A szolgáltatást üzemeltető cég talán nem is választhatott volna jobb „botrányhőst” Hiltonnál; a hölgy viselkedése ugyanis nagyon megosztja az embereket. Az úgynevezett „participatory video ad” névre keresztelt (röviden PVA) reklámfajta első alakja pedig saját, Paris névre hallgató albumát igyekszik népszerűsíteni ezen a felületen keresztül (is).

A videoklipet máris sok ezren nézték meg, és jópáran kommentálták, értékelték is. A PVA-k ugyanis ugyanúgy minősíthetők, mint más, internetezők által közzétett videotartalmak; sőt, még akár blogokba is be lehet ágyazni őket. Egyúttal az úgynevezett brand channel alapját képezik – a YouTube ennek révén igyekszik további bevételi forrásokra szert tenni. Tulajdonképpen ugyanazt a szolgáltatást nyújtják a cégeknek, amit a hétköznapi internetezőknek, csak ezen a felületen keresztül termékeket, szolgáltatásokat ismertethetnek meg a website-ot meglátogatókkal a hirdetők.

Erre a lépésre – a PVA bevezetésére – már csak azért is szüksége van a YouTube-nak, mert hiába lett a legnépszerűbb mindegyik videomegosztó szolgáltatás között, annyi profitot nem hoz, mint amennyit eredetileg elképzeltek üzemeltetői. Néhány banner és szponzorációs szerződés fedezi a működési költségeket, és képez szerény profitot, de a site nagy része reklámmentes. Ahhoz azonban, hogy továbbra is piacvezető legyen, rentábilisabbá kell tenni a YouTube-ot, állítják az elemzők – például a Yankee Group szakemberei.

Ugyanakkor kérdéses, hogy az esetleges negatív visszhangok miatt mennyire merik a hirdetők bevállalni a reklám ezen formáját. Paris Hilton videóját (és a hölgyet, magát is) például többen kritizálták, volt, aki csak egy kis gazdag lánynak nevezte, akinek túl sok pénze és szabadideje van, de volt, aki nemes egyszerűséggel vesztesnek (loser) nevezte a hotellánc örökösnőjét…Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek