Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az ADSL 2+ térnyerése itthon

Kütyük

Az ADSL 2+ térnyerése itthon

Még évekig az ADSL 2+ technológia jelenti a legtöbb felhasználó számára a legnagyobb sebességű internet-elérést.

Az ADSL-technológia fejlődése a telefontársaságok infrastruktúrájának egyre jobb kihasználását jelenti: a meglévő telefonkábeleken egyre nagyobb letöltési sebesség érhető el a kódolás hatékonyságának növekedésével. Az ADSL 2+ megoldással már 24 Mbit/s letöltési sebesség is megvalósítható, de az adott terület vezetékes telefonszolgáltatójától is függ, hogy ebből mennyit engedélyeznek az internetszolgáltatók számára.

A VIVAnet mindkét szolgáltatási területén (T-Com és Hungarotel) kínál az ADSL2+ lehetőségeit kihasználó csomagokat az előfizetőknek, és a társaság úgy alakítja együttműködését a vezetékes szolgáltatókkal, hogy ADSL 2+ szolgáltatása országos lefedettségű legyen. „Az ADSL 2+ technológia, amit 2006 elejétől kínálunk az előfizetőknek, várhatóan még évekig meghatározó lesz az exkluzív szolgáltatások piacán” – mondta dr. Bödecs Béla, a VIVAnet Kft. ügyvezetője. „Jelenleg döntően üzleti előfizetőink használják ezt a technológiát, de arra számítunk, hogy magánelőfizetőink aránya is nőni fog ebben a szolgáltatási szegmensben.”

A magas letöltési sebesség elérését az egyes előfizetőknek a telefonközpontoktól, illetve a vonal koncentrátoroktól (ún. DSLAM) való távolsága is meghatározza: az ADSL 2+ technológiával a 4 Mbit/s sebesség 4-5 km-en belül érhető el, a 12 Mbit/s sebesség „hatótávolsága” 2-3 km, míg a 24 Mbit/s sebességé kb. 1 km. A vezetékes szolgáltatók által telepített eszközök sűrűsége gazdaságossági kérdés: jelenleg kb. 30 előfizető teszi kifizetődővé egy DSLAM telepítését.

„A fejlődés iránya egyértelmű: egyre több szolgáltatás jelenik meg, amely nagy letöltési sebességre épül, s mivel ezen szolgáltatásokra folyamatosan növekszik az igény, így a vezetékes szolgáltatók számára is egyre kifizetődőbb lesz a vonal koncentrátorok telepítése. A nagy sebességű internet-elérés kiterjesztésében és az előfizetők számának növelésében a következő években minden bizonnyal az ADSL 2+ technológia játssza a főszerepet.” – mondta dr. Bödecs Béla.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés