Connect with us

technokrata

Milgram: Újabb közösségi portál indult

Kütyük

Milgram: Újabb közösségi portál indult

Egy újabb közösségi portál látott napvilágot.

Az új szolgáltatás a Milgram névre hallgat. Az ehhez hasonló és manapság gombamód elszaporodott site-ok népszerűsége töretlen, ez talán az interaktív szolgáltatásoknak köszönhető. Az oldalon jelenleg közel 52.000 regisztrált tagot tartanak számon.

De miért is választották az oldal készítői a Milgram nevet?

1967-ben, az amerikai szociálpszichológus, Stanley Milgram kigondolt egy új módszert annak a teóriának a tesztelésére, melyet a „kicsi-világ elmélet” néven ismertek. Véletlenszerűen válogatott ki embereket Amerika közép-nyugati részén, hogy csomagokat küldjenek több ezer mérföldnyire, egy Massachusetts állambéli idegennek. A csomagküldők csak a címzett nevét, foglalkozását és azt tudták, hogy melyik városban él. Arra kérték őket, hogy a csomagot azon barátjukon keresztül küldjék tovább, akiről feltételezik, hogy az összes kapcsolatuk közül ő az, aki ismerheti a célszemélyt. Ennek a köztes személynek ugyanez volt a feladata, és ez így folytatódott mindaddig, míg a csomag meg nem érkezett. Jóllehet a résztvevők azt hitték, hogy a küldeményt továbbító lánc legalább száz közvetítőt tartalmaz majd, átlagban, mindössze 5 – 7 személy elegendő volt ahhoz, hogy a csomagok eljussanak az eredeti címzetthez.

Milgram közreadta tapasztalatait, mely az elkülönülés hat szintje néven vált ismertté. Az elkülönülés hat szintje teória kimondja, hogy a világon minden ember elérhető bárki által egy olyan ismerősökből álló láncon keresztül, melynek nem több mint öt közbenső tagja (közvetítője) van. Érdekesség, hogy mindezt először 1929-ben, Karinthy Frigyes vetette fel a Láncszemek című novellájában.

Stanley Milgram (1933.08.15. – 1984.12.20.)
A Yale Egyetem, a Harvard Egyetem és New York Város Egyeteme pszichológusa volt. Noha a XX. század egyik legjelentősebb pszichológusának tartják, Milgram nem tanult pszichológiát. A New York-i Queens College-ban politológusként szerzett diplomát 1954-ben. Beadta jelentkezését a Harvard Egyetem szociálpszichológia Ph.D. programjára, ahol azt nem fogadták el, mert nem rendelkezett pszichológusi végzettséggel. Jelentkezését végül csak 1954-ben hagyták jóvá, majd 1960-ban végzett Ph.D. fokozattal. 1984-ben, 51 éves korában szívroham következtében hunyt el szülővárosában, New Yorkban.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek