Connect with us

technokrata

Már tesztüzemben az internetes tévé

Kütyük

Már tesztüzemben az internetes tévé

Elindult az első hazai, interneten továbbított televíziós adás.

A tegnapi napon megkezdte az IP TV szolgáltatásának éles tesztelését a főváros 100 végpontján a TVnet Kft. A 25 csatornával induló próbaidőszak alatt lehetőség nyílik az IP TV technológia nyújtotta lehetőségek kipróbálására, mint például a videotéka, zenetár, elektronikus műsorújság vagy a 24 órás time shifting szolgáltatás. Az internettévézésre vágyók decembertől Budapesten és 11 vidéki nagyvárosban köthetnek szerződést a TVnettel.

A most kiépített rendszer még világszerte újdonságnak számít. Alapjait az Allied Telesis és egy osztrák fejlesztőcég, az Ocilion közös munkája teremtette meg. A kész megoldást is Ausztriában, az Ocilion saját hálózatán tesztelték – fejtette ki Szuszkó László, az Allied Telesis magyar képviseletének vezetője. Amikor a fejlesztés megérett rá, hogy a széles közönség is használhassa, akkor ezt a kész megoldást vette át a TVnet, és indította el saját hálózatán – egyelőre száz végponton. Egyúttal ez az Allied Telesis első teljes triple play referenciája is hazánkban.

Az IP-alapú televíziózás elméleti lehetősége már régóta létezik. Ennek ellenére eddig még nem nagyon voltak kész rendszerek ennek szolgáltatási szintű ellátására. Az Allied Telesis infrastruktúrából (iMap platform, illetve különböző gatewayek és kapcsolók) és az Ocilion alkalmazásából fejlesztett megoldás ezt az igényt elégíti ki, kulcsrakész formában. A technológia DSL-en, optikai hálózatokon és hagyományos Ethernet hálózaton is működik, így bárki számára elérhető.

Használatához az internet-előfizetésen kívül semmi másra nincs szükség, mint egy set-top-boxnak nevezett eszközre. Ez tulajdonképpen egy beltéri egységhez hasonló doboz egy távirányítóval, amibe „bemegy” az internet, és „kijön” a szabványos TV csatlakozás, abban pedig a digitális csatornák. Számos pluszszolgáltatás élvezhető ennek révén, így például egy műsorban szereplő film 24 órán belül bármikor megtekinthető (time shifting), de épp ilyen könnyedén hozható létre online videotéka vagy zenetár is. Mindezt hangsúlyosan anélkül, hogy a tévékészüléken, a boxon és az interneten kívül bármire szükség lenne. Tehát adott esetben ehhez még számítógép sem kell.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd