Connect with us

technokrata

A gyilkosok lebuktatója

Kütyük

A gyilkosok lebuktatója

A legfrissebb kutatások szerint az egyes személyek SMS írási szokásai olyannyira egyediek, hogy egy-egy SMS-t akár bírósági bizonyítékként is fel lehet használni, például személyazonosság meghatározására.

2002-ben az Egyesült Királyságban történt egy gyilkosság, mely esetben a gyilkos az áldozat nevében küldött mobiltelefonos üzeneteket. A vizsgálat a későbbiekben bebizonyította, hogy a rövid szöveges üzeneteket nem írhatta az áldozat, mert az SMS-ek olyan árulkodó jeleket tartalmaztak, melyek egyértelműen arra utaltak, hogy nem az áldozat, hanem a gyanúsított írta azokat.

Az üggyel kapcsolatban az angliai Leicester Egyetem munkatársai egy hathónapos kutatást indítanak. Szerintük egy-egy SMS rengeteg olyan, elsőre talán nem szembeötlő egyedi vonást tartalmaz, mely alapján be lehet azonosítani a szöveg íróját.

˝Az SMS-ezés egy viszonylag új kommunikációs forma, mely nem szigorú nyelvi szabályokra épül, így minden mobilos szabadon és lezseren fogalmazhat. Ebből következik, hogy idővel mindenkinek kialakul a saját egyéni SMS írási stílusa és ez alapján adott esetben megállapítható, hogy egy üzenetet pontosan ki szerkesztett˝ – nyilatkozta Dr. Tim Grant, a száz tesztalanyra épülő kutatási projekt egyik vezetője.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd