Connect with us

technokrata

A gyilkosok lebuktatója

Kütyük

A gyilkosok lebuktatója

A legfrissebb kutatások szerint az egyes személyek SMS írási szokásai olyannyira egyediek, hogy egy-egy SMS-t akár bírósági bizonyítékként is fel lehet használni, például személyazonosság meghatározására.

2002-ben az Egyesült Királyságban történt egy gyilkosság, mely esetben a gyilkos az áldozat nevében küldött mobiltelefonos üzeneteket. A vizsgálat a későbbiekben bebizonyította, hogy a rövid szöveges üzeneteket nem írhatta az áldozat, mert az SMS-ek olyan árulkodó jeleket tartalmaztak, melyek egyértelműen arra utaltak, hogy nem az áldozat, hanem a gyanúsított írta azokat.

Az üggyel kapcsolatban az angliai Leicester Egyetem munkatársai egy hathónapos kutatást indítanak. Szerintük egy-egy SMS rengeteg olyan, elsőre talán nem szembeötlő egyedi vonást tartalmaz, mely alapján be lehet azonosítani a szöveg íróját.

˝Az SMS-ezés egy viszonylag új kommunikációs forma, mely nem szigorú nyelvi szabályokra épül, így minden mobilos szabadon és lezseren fogalmazhat. Ebből következik, hogy idővel mindenkinek kialakul a saját egyéni SMS írási stílusa és ez alapján adott esetben megállapítható, hogy egy üzenetet pontosan ki szerkesztett˝ – nyilatkozta Dr. Tim Grant, a száz tesztalanyra épülő kutatási projekt egyik vezetője.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek