Connect with us

Hirdetés

technokrata

Komplett DVD-filmek letöltése

Kütyük

Komplett DVD-filmek letöltése

A stúdiók áldásukat adták.

Az internetes filmletöltés (természetesen a jelenség legális változatára gondolunk) egyik legnagyobb kerékkötője a minőségbeli korlátozások miatti felhasználói ódzkodás. Az csak az egyik oka az alacsony minőségnek, hogy így kevesebb helyet foglal az adott film, tehát gyorsabban is lehet letölteni; ám egy másik, kiadói oldalról való korlátja is volt a DVD-k lementésének. A filmmogulok ugyanis nem járultak hozzá, hogy az internetezők komplett lemezeket is letölthessenek – pedig ezek minősége sokkal jobb, mint az ilyen-olyan módon tömörítgetett, másolásvédelemmel ellátott példányoké.

Mindez azért történhetett meg, mert a kiadók attól féltek, hogy az engedéllyel való letöltést követően az illegális másolók legálisan vehetnek meg egy-egy darabot, amit aztán engedély nélkül sokszorosítanak az Interneten. Így hát nem biztosítottak lehetőséget a legális piac kibontakozásának – ehelyett virágzásnak is indult az illegális filmcsere. Ez azonban most változni látszik.

Grag Larson, a hollywoodi filmkiadók szövetségének egyik szóvivője szerint: „Meg akarjuk adni az embereknek annak a szórakozásnak a lehetőségét, amire vágynak, és felkínáljuk nekik: használják, ahogy akarják.” Larson szerint ezzel végre valóra válhat a kiadók álma, miszerint az internetezőknek legális, olcsó és kényelmes módszert nyújthatnak a digitális filmek beszerzésére – anélkül, hogy ehhez el kellene lopniuk az alkotásokat.

A DVD-ket mindmáig az úgynevezett Content Scramble System, rövidítve CSS révén védik az illegális másolástól (ami, DVD Jon ténykedése óta tudjuk, nem csodafegyver). Annak érdekében, hogy működjön az online letöltés, a DVD Copy Control Associationnek változtatásokat kell eszközölnie a csoport titkosító technológiájában, közölték. Ennek révén például olyan fülkék felállítására nyílik lehetőség, melyekben egy üres DVD-re fel lehet írni az eredeti (!) film- és hanganyagot, miközben a vásárló ez idő alatt akár bele is nézhet a filmbe. Ezzel jelentősen csökkenthető is lenne a filmeket forgalmazók raktárigénye: kevesebb polcra van szükség a filmek tárolásához.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés