Connect with us

technokrata

Önmegsemmisítő Nokia mobilok

Kütyük

Önmegsemmisítő Nokia mobilok

A Nokia és a Helsinki Egyetem egy igen csak érdekes mobiltelefonos fejlesztési projektbe kezdett.


A projekt keretein belül nem egy új készüléket, vagy szolgáltatást fejlesztenek, hanem e helyett azon dolgoznak, hogy a telefonokat minden korábbinál könnyebben lehessen újrahasznosítani.

A cél tulajdonképpen nem más, mint olyan jövőbeli mobilok készítése, melyek egy nagyobb hőhatás következtében teljesen automatikusan, saját maguktól darabjaikra esnek szét. Ily módon egyszerűen el lehet majd különíteni egymástól a kijelzőt, a billentyűzetet, a borítást és az akkumulátort.

A fejlesztők szerint nem kell attól tartani, hogy például egy felhevült autóban felejtett mobiltelefon esetleg akkora hősokkot kap, hogy ott azon nyomban darabjaira esik szét, ugyanis a speciális újrahasznosítás közben olyan, nagyerejű lézert használnak, mely 60-150 fokra hevíti a telefonokat, vagyis azok csak ilyen extrém magas hőmérsékleten lesznek ˝öngyilkosok˝.

Az egyre fejlettebb mobiltelefonok mostanság már egyre több különböző kis alkatrészből épülnek fel, tehát esetükben fokozott problémát okoz a szelektív újrahasznosítás, amire a most indított fejlesztési projekt hivatott megoldást találni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek