Connect with us

technokrata

Illegális dalcsere – hogyan kerülhető el a felelősségre vonás?

Kütyük

Illegális dalcsere – hogyan kerülhető el a felelősségre vonás?

Egy egyszerű ötlet segítségével védekeznek a tengerentúlon a jogvédők zaklatásai ellen.

Már évek óta tart az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetségének (RIAA) internetezőket zaklató peres „hadjárata”. Az USA-beli jogvédő szervezet folyamatosan monitorozza a file-cserélő hálózatok egy részét, és igyekszik az engedély nélkül digitális zenéket bíróság elé citálni. Már több mint tízezer per indult az Egyesült Államok bíróságain, többnyire néhány ezer dolláros kártérítési igénnyel.

Az RIAA taktikája egyszerű: ha egy jogvédett dal engedély nélküli továbbítását észleli a figyelt hálózatban, feljegyzi a célpont számítógép IP-címét – ez segít beazonosítani, hogy melyik Internet-szolgáltatónál található a jogsértő számítógép. Ezt követően a szervezet kikéri az illetékes ISP-től az IP-címhez tartozó felhasználó adatait, úgymint név, cím, e-mailcím stb. Ezután felveszi a kapcsolatot az érintettel, és felszólítja kártérítés megfizetésére; illetve ha ezt nem hajlandó kifizetni a megvádolt internetező, a szervezet bíróság elé viszi az ügyet.

Igen ám, de egy IP-cím nem azonosítja be egyértelműen azt, aki a dalcserében érintett – maximum csak azt a számítógépet, amiről történt az eset. De leginkább csak azt a routert, ami a helyi hálózati forgalom irányításában játszik szerepet. Éppen ezt használják ki az USA-ban: egy nyílt Wi-Fi hálózattal ugyanis nemcsak a szomszédokat lehet bevonni az internetezésbe, hanem gyakorlatilag bárkit (ha nincs titkosítva a hozzáférés, a wardriving miatt akárki csatlakozhat a LAN-hoz, aki megfelelő közelségbe kerül az access pointhoz).

Miért „jó” ez? Azon egyszerű indok miatt, mert ettől kezdve nem vonható felelősségre a helyi hálózatot tulajdonosként használó – hiszen az illegális dalcserét akár a szomszédja is kezdeményezhette (vagy bárki más). Az IP-cím tehát nem jelent egyértelmű azonosítást. És a tapasztalatok szerint a taktika működik is. A múlt hónapban az RIAA kénytelen volt egy peres eljárást ejteni Oklahomában a fentiek miatt, és hasonlóképp záródott egy ügy Kaliforniában is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd