Connect with us

technokrata

Új technológiát tesztel a Nokia

Kütyük

Új technológiát tesztel a Nokia

A Nokia a múlt héten Oulu városában elkezdte az első nyilvános, vezeték nélküli LAN hálózaton bonyolított UMA (Unlicensed Mobile Access – engedélymentes mobilhozzáférés) próbaüzemét.


A legalább két hónapig tartó, élő próbaüzem élő környezetben és valós feltételek mellett zajlik. A vadonatúj Nokia 6136 mobilkészülék segítségével ötven oului család próbálja ki és teszteli az új technológia funkcióit.

A Nokia 6136 az egyik első Nokia mobiltelefon, amely ismeri az UMA technológiát. Az egyedülálló készülék az UMA technológiával zökkenőmentes adat-, és hangforgalmat tesz lehetővé a GSM cellás és a WLAN hálózatok között, vagyis a WLAN-on zajló hangforgalom révén ötvözni tudja a mobil és a vezetékes hálózatok előnyeit.

˝Az UMA technológia tényleg pofonegyszerűvé teszi az IP-s telefonhasználatot˝ – mondta Peter Ropke, a Nokia Mobile Phones kutatás-fejlesztési alelnöke. ˝A próbaüzem fontos lépés afelé, hogy a funkciókban gazdag UMA technológia széles körben elterjedhessen. A szolgáltatók és a felhasználók egyaránt élvezhetik majd az új technológia előnyeit˝.

Az UMA technológiával a felhasználók ugyanarról a két üzemmódú készülékről kezdeményezett hívásai zökkenőmentesen közlekedhetnek a helyi, és a nagy területet lefedő hálózatok között. Az UMA nem kommunikál folyamatosan a bázisállomással, hanem megengedi, hogy a telefon a hívásokhoz a helyi WLAN internethálózatot használja. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatók költséges bázisállomások helyett olcsóbban és könnyebben kiépíthető WLAN hotspotokkal is bővíthetik hálózatukat.

A próbaüzemet a Nokia, a DNA/Finnet csoport és Oulu városa közösen végzi. Oulu tavaly indította el a Pan Oulu nevű projektet, amelynek keretében a lakosoknak városszerte ingyenes WLAN internetet biztosítanak. A felhasználók a belvárosi hotspotokban nagyszerűen megismerhetik majd, hogyan működik az UMA egy olyan folyamatosan változó környezetben, mint a WLAN.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek