Connect with us

technokrata

Újabb rendőrségi akció egy magyar warez szerver ellen

Kütyük

Újabb rendőrségi akció egy magyar warez szerver ellen

A rendőrség múlt hét szerdán lefoglalta a 12,8 terabyte tartalmú „Candy Shop” névre hallgató, korábban „Kenyér” néven ismertté vált FTP-szervert, mely Magyarország egyik legnagyobb warez kiszolgálója volt.

A lefoglalt FTP-szerver több ezer gigabyte adatot tartalmazott, melyről nagyon jó minőségű filmeket – köztük itthon még moziban be sem mutatott alkotásokat –, zenéket, szoftvereket, egyes előadók komplett életműveit tölthették le a felhasználók. A warez szerveren több mint 2000 film, 4000 zenei mű, 2000 videojáték és 300 szoftver volt hozzáférhető.

A „Candy Shop” nevű FTP kb. 150-200 taggal rendelkezett. A warez közösségbe csak ismerősökön keresztül, ajánlással lehetett bejutni, ezzel is csökkentve a lebukás veszélyét. Az FTP fizetős rendszerként működött, a tagdíj állítólag 20 000 Ft volt három hónapos időtartamra.

A „Candy Shop” nevű warez szerver évekkel ezelőtt, ingyenesen kezdte meg működését „Kenyér” néven. Ahogy egyre nagyobb népszerűségre tett szert és egyre nagyobb adattartalom került fel az oldalra, fizetőssé vált. A tartalmakat maguk a felhasználók töltötték fel a kalózszerverre. A Kenyér nem csak tagjainak körében volt legenda. A friss és jó minőségű tartalmak, a klubszerű működés, az üzemeltetők közössége és nem utolsó sorban technikai kialakításának már-már művészi színvonala a warez csúcsának járó elismerést váltotta ki.

A rendőrség tavaly már lecsapott a szerver-csoportra, de a lokalizáció nem volt pontos: helyette egy „Seneca” nevű servert foglaltak le 5,5 terabyte illegális tartalommal (a büntetőeljárás vádemelés stádiumában tart). A „Kenyér” ekkor átalakult és a „Candy Shop” – Budapest Warez Exchange nevet vette fel.

Az ASVA, Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány és a ProArt, Szövetség a Szerzői Jogokért, a kalózszerver lefoglalásáért gratulál a rendőrségnek, aki az ügyben nagy erőkkel nyomoz, hogy felderítse az üzemeltetők kiléte mellett a feltöltők listáját is. A „Candy Shop” bezárása érzékenyen érintheti a warez világot, hiszen tartalmai forrásként szolgáltak a piramis alsóbb szintjein működő jogellenes elosztó rendszerek számára.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák