Connect with us

Hirdetés

technokrata

Optikai hálózat az egész településen – Magyarországon először

Kütyük

Optikai hálózat az egész településen – Magyarországon először

Hárs József, Bóly város polgármesterének kezdeményezésére Magyarországon első ízben valósul meg, hogy egy egész településen végponttól-végpontig terjedő, világszínvonalú optikai hálózat épül ki.

„Bóly lakossági összefogással a ´90-es évektől kezdődően teljes infrastruktúrát épített ki a kisvárosban. A 10 éve elnyert intelligens település pályázat lehetővé tette, hogy a kábeltévé rendszeren keresztül Bóly lakosságának mára már közel fele internetkapcsolattal rendelkezzen.” – mondta Hárs József. „Az időközben felnövekedett új generáció igényei folyamatosan nőttek, így szükségessé vált az immár lelassult és elavult hálózatot a legfejlettebb technológiára cserélni. Az új optikai hálózat reményeink szerint Bóly jövőjét is fogja szolgálni, hiszen a térségben komoly állami infrastrukturális beruházások indulnak és mi erre egy világszínvonalú informatikai és távközlési rendszer kialakításával készülünk fel, segítve ilyen módon is a meglévő és betelepülő vállalkozásokat.”

Az optikai hálózat az Ericsson által kifejlesztett és szabadalmaztatott Ribbonet és Micronet szál- és kábelbefúvásos technológiával épül. A Ribbonet és Micronet alkalmazása gyors és költséghatékony, a jövőben felmerülő többletigények rugalmasan kezelhetőek. A projekt keretében minden bólyi háztartás és vállalkozás számára kiépül az optikai csatlakozási végpont. A hálózaton az Ericsson optikai Ethernet hozzáférési rendszere (FEA – Fiber Ethernet Access) juttatja el a lakossági és üzleti felhasználókhoz az ún. TriplePlay (három az egyben: internet, IP alapú hang és IP alapú, interaktív TV) szolgáltatást.

„Az Ericsson számos hasonló optikai hálózatot épít a fejlett világban, de ez az első példa arra, hogy térségünkben egy minden tekintetben élvonalbeli városi hálózat kerüljön kialakításra.” – nyilatkozta Monszpart Zsolt, az Ericsson Magyarország vezérigazgató-helyettese.

Az előfizetőknél az optikai szál és a rajta bejövő szolgáltatások egy digitális előfizetői berendezésben végződnek, amely egyben a lakásban vagy irodában kialakítható kis helyi hálózat központi egysége is lehet. Ez az eszköz egyidőben több végkészüléket (asztali számítógépeket, tévé- és telefonkészülékeket) tud kiszolgálni. A végberendezés speciális kialakítása lehetővé teszi a jól megszokott, régebbi telefonok és faxok közvetlen csatlakoztatását is, de a hálózat képes multimédia (hang, videó, üzenetküldés) közvetítésére és akár videotelefonálásra is.

Az Internet-protokoll alapú (IP-TV vagy más értelmezésben Interactive Personalized TV) rendszer az egyirányú műsorszórást interaktivitással egészíti ki: a tévéképernyőn, akár a tévéműsorok követésével párhuzamosan is, az internetről már ismert és így megszokott szolgáltatások is igénybe vehetők egy egyszerű kezelői felület segítségével. Az IPTV rendszer bevezetése lehetőséget ad a későbbiek során speciális alkalmazások – pl. a műsorfolyam időbeli késleltetése, válogatás egy műsorarchívumból stb. – bevezetésére.

A hálózat időtállósága, a nagy sávszélesség (induláskor 100 Mbit/s-os le– és feltöltési sebesség, később növelhető) és a garantált minőségű kapcsolatok számos egyéb alkalmazás bevezetését teszik lehetővé a jövőben, mint pl. térfigyelés, otthonfelügyelet, elektronikus videotéka, jelenlét-információ (ki, hol tartózkodik), idősek orvosi felügyelete, távmunka, elektronikus ügyintézés stb.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés