Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kütyük

Kampánycsend

A 2006. évi országgyűlési választások két fordulóját megelőző kampánycsend idején az Internet eddigi legetikusabb oldalát mutatta.

A tartalomszolgáltatók döntő többsége betartotta a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) által kidolgozott választási etikai kódex ajánlásait, derült ki az egyesület által létrehozott választási monitoring bizottság most nyilvánosságra hozott jelentéséből. A tanulmányból kiderül, hogy a 2006. évi országgyűlési választások során a monitoring bizottság minden eddiginél több – közel 600 – honlapot keresett meg és kísért figyelemmel a kampánycsend előtti és alatti időszakban. Az MTE választási monitoring bizottsága mindkét választási forduló idején talált a választási tartalomszolgáltatási kódexet sértő tartalmat, de a bizottság felszólítását követően a legtöbb oldal haladéktalanul módosította vagy eltávolította a kérdéses tartalmakat. A tanulmány részletesen, az érintett weblapokról készített screenshotokkal (képernyőképekkel) illusztrálva bemutatja a kampánycsend-sértéseket és ismereti az azok megszüntetésére tett, többnyire sikeres erőfeszítéseket is.

Elmondható, hogy a honlapok szerkesztői és a felhasználók – kevés kivétellel – nem csak a jogszabály által megkövetelt előírásokat, hanem az MTE választási etikai kódexének – csak az egyesület tagjaira nézve kötelező – ajánlásait is betartották. A kódex ajánlásaira a szolgáltatók széles körben hivatkoztak is, így elmondható, hogy az MTE önszabályozó tevékenysége széles körben kifejtette hatását az internetes tartalomszolgáltató közösség köreiben.

Az MTE minden alkalommal fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a választási etikai kódex elkészítésével és a monitoring bizottság életre hívásával a célja a tartalomszolgáltató műhelyek segítése abban, hogy a törvények előírásait – így a kampánycsendre vonatkozó rendelkezéseket – az internetre is megfelelően alkalmazni tudják, elkerülve a jogsértéseket és a hatóságok esetleges fellépését. A bizottság természetesen egyetlen honlapot sem utasíthat – az MTE tagok kivételével – az ajánlás betartására, de az a honlap üzemeltető, aki betartja a kódex előírásait, biztosan nem követ el kampánycsend-sértést.

Az MTE által kidolgozott választási monitoring-rendszer korábban már öt alkalommal vizsgázott sikeresen: a 2002-es országgyűlési, illetve önkormányzati választások idején, 2003. márciusában, a magyar EU-csatlakozással kapcsolatos népszavazás idején és legutóbb a 2004-es európai parlamenti választások során, illetve a 2004-es népszavazás alkalmával. Az MTE az őszi önkormányzati választások alkalmával is tervezi a monitoring bizottság felállítását.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés