Connect with us

technokrata

Az okos utazó kalauza az adatvédelemhez

Kütyük

Az okos utazó kalauza az adatvédelemhez

Személyazonosságunk és egyéb személyes adataink sokkal nagyobb veszélyben vannak utazás közben. Derek Boiko-Weyrauch megmutatja, hogyan lehetünk kevésbé könnyű préda.

Néha túl sok távoli adatot kell kezelni ahhoz, hogy egy osztott széles sávú kapcsolat elegendő legyen. Erre az esetre érdemes laptopot magunkkal vinni, de az egyértelmű veszélyek (megrongálódás) mellett az identitáslopás veszélye is fennállhat.
Például a laptopot el is lophatják. Ez nemcsak az anyagi kár miatt bosszantó, hanem amiatt is, hogy fontos üzleti és személyes információk kerülhetnek rossz kezekbe. Ez megakadályozható valamilyen rögzítő módszerrel és fokozott figyelemmel, de az elszánt bűnözőkkel szemben ez sem ér sokat, s persze jobb dolgunk is van, mint folyamatosan résen lenni. Érdemes biztonsági intézkedéseket tenni a legrosszabb esetre.
A rendszeres mentés fontos, ha túl akarjuk élni a lopást (dokumentumok, munka, e-mailek), de valamilyen erős diszk-titkosító eljárás is jól jöhet, ha adataink meg akarjuk védeni. Azok az Apple laptopok, amelyek Mac OS X 10.3 vagy későbbi operációs rendszerrel vannak felszerelve, rendelkeznek a FileVault egy verziójával, ami egy diszk-titkosító mechanizmus, így képes a felhasználó könyvtárait 128 bites AES titkosítással lekódolni.

2. ábra: FileVault akcióban a Mac OS X-en
A Windows-felhasználók egy külön szoftverre bízhatják magukat (bár a Windows Vista tartalmazni fogja a BitLocker kódolást). A PGP Whole Disk Encryption mechanizmusával egy egész diszket lekódolhatunk. Elérhető Enterprise (központosított megoldás cégeknek) vagy Professional (egyéni felhasználóknak) változatban. A FreeOTFE pedig egy ingyenes titkosító Windows alá, ami számos különböző algoritmust támogat.
A Linuxot tekintve, a 2.6.4-es kernel natív módon támogatja a dm-crypt megoldást, ami a gyenge Cryptoloop utódja. Extra biztonságért érdemes a root plug modult használni. Ez a modul megakadályozza, hogy valaki root módban futtasson folyamatokat, amíg egy konkrét USB-eszköz nincs a gépben.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek