Connect with us

technokrata

Nyomul a villámgyors 3,5G, de még kevés a HSDPA mobil

Kütyük

Nyomul a villámgyors 3,5G, de még kevés a HSDPA mobil

A 3,5G mobil technológia egy ideje már hazánkban is jelen van, térnyerését azonban jelentősen hátráltatja a 3,5G kompatibilis készülékek hiánya.


Az Informa Telecoms piackutató cég szerint jelenleg világszerte mintegy 2,5 millió 3,5G mobil szélessáv előfizető van, és az előrejelzések azt mutatják, hogy 2011-re már több mint 300 millióan fogják használni a HSDPA-t.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy ahogy a kezdetekben a 3G, úgy most a 3,5G esetében is az a fő probléma, hogy egyelőre még kevés 3,5G-képes mobiltelefon érhető el a piacon, amely készülékek pedig megvásárolhatóak, egyszerűen túl drágák ahhoz, hogy széles körben el tudjanak terjedni. Ez egyébként nem csak az idei esztendőt érintő, hanem 2007-re is tovább érvényben lévő problémának tekinthető.

Az Informa Telecoms meglátása szerint legkorábban 2008-ban árasztják majd el a piacot nagyobb számban a 3,5G mobiltelefonok. A rivális Mobile Wimax esetében még lassabb térnyerésnek lehetünk majd tanúi, ugyanis az ezzel a technológiával kompatibilis készülékek előreláthatólag csak 2010-ben fognak elterjedni.

A 3,5G előfizetők túlnyomó többsége jelenleg még nem telefonnal, hanem notebook adatkártyával használja ki a már a kezdetekben is mintegy 1,8-3,6 Mbit/s-os letöltési sebességet biztosító HSDPA-t (elméleti maximum 14,4 Mbit/s). Amennyiben egyébként minden jól megy, 2011-ben a 3,5G termékeknek 85 százaléka már telefon lesz, és csak 15 százalékot tesznek majd ki a különböző adatkártyák.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák