Connect with us

technokrata

A Nokia apró 770-ese

Kütyük

A Nokia apró 770-ese

A Nokia frissített operációs rendszerű 770-es modellje szintén hatalmas kijelzőt és az IM, VOIP mellett kiterjesztett virtuális memóriát is kapott. Vajon hogy sikerült az új, Linux-alapú 770?

Az új készülékek jönnek csak 2006-os OS-sel, de a régebbi 770-esek is frissíthetők. Először le kell mentenünk minden adatot róla, mert a telepítő mindent letöröl. A Nokia egy Windows-alapú eszközt kínál a flasheléshez, ami USB-n keresztül végzi el feladatát; Linux és Mac OS X felhasználóknak a Maemo.org által kínált programot kell letölteni a honlapról (), a ROM képfájlok társaságában (). Én a Windowsos szoftvert használtam (). A 4 MB-os program a 60 MB-os OS frissítést applikálja be; a Nokia szerint az egész telepítés 20 perc körüli időbe telik, a letöltés ideje pedig a kapcsolattól függ.
A felhasználói felület tiszta és színes; a menüsáv nem hasonlít semmilyen más megoldásra, de így is intuitív. Az Opera böngésző kezeli a sütiket, képes több ablak kezelésére és a legtöbb JavaScript és Flash alkalmazással is megbirkózik; lehetnek azonban problémák az új Ajaxos oldalakkal, mint amilyen a Yahoo! Mail is, s nem tudtunk videókat nézni sem a YouTube-ról. A videólejátszás egyébként megfelelő különösen, ha azokat a felbontáshoz igazítjuk. A lejátszó érzékeny a kodekekre az fps-re és a felbontásokra.


A Nokia 770 Home képernyője: az alkalmazások átrendezhetők.
Klikk a képre a nagyobb változathoz.


Internetes rádió a 770-en: az állomásokat nekünk kell hozzáadnunk.
Klikk a képre a nagyobb változathoz.
Az új OS VOIP és IM támogatást is tartalmaz a Jabber és a Google Talk-nak köszönhetően (a SIP telefon fejlesztés alatt). Mi az XMPP-alapú Google Talk IM-et és a LiveJournal Jabber szolgáltatást teszteltük, s megfelelőnek találtuk, habár adataink módosításához offline-ba kell mennünk csakúgy, mint az új szolgáltatások hozzáadásakor. A 100 kontakt feletti mennyiséget nehezen kezeli, főleg scrollozás esetén. A hangminőség jó volt a Google Talk VoIP szolgáltatásával, még a beépített mikrofonnal és hangszóróval is. A 770 akár egy-két méterről is használható, de headset is rendelkezésünkre áll (Bluetooth headset támogatás még nincs).


Nem hasonlít a GoogleTalk-ra, ez mégis egy folyamatban lévő VOIP hívás.
Klikk a képre a nagyobb változathoz.


Bármilyen Jabber-kompatibilis rendszerrel lehet csetelni, emotikonokkal.
Klikk a képre a nagyobb változathoz.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek