Connect with us

technokrata

Mobil, Internet és TV – egy léghajóról a magasból

Kütyük

Mobil, Internet és TV – egy léghajóról a magasból

Itt egy újabb elképzelés abban a témában, hogy milyen módon lehetne nyugdíjba küldeni a hagyományos földi mobiltelefon adótornyokat.


Egy Svájcban élő tudós, Kamal Alavi szerint a jelenlegi mobil bázisállomások helyét hamarosan átvehetik majd a sztratoszférában (az atmoszféra 10 és 50 kilométer közötti tartománya) működő, speciális telekommunikációs léghajók.

Emberünk azon munkálkodik, hogy ötvenfős kutatócsoportjával 2007-ben fel tudja küldeni a levegőbe az első, X-Station névre keresztelt léghajót. A 21 kilométerrel a földfelszín felett működő légieszköz 60 méter hosszú és héliummal van feltöltve. A telekommunikációs berendezések nem magán a léghajón, hanem egy arra rögzített, robotpilótás minirepülőgépen kapnak helyet, így amennyiben a légballon esetleg megsérül, a drága infrastruktúrát könnyedén le lehet menekíteni a földre.

A léghajó fix pozícióját egy GPS-vevő, valamint nagyméretű propellerek biztosítják, az energiaellátásról pedig napelemek gondoskodnak.

Alavi szerint ennek az új technológiának az egyik előnye, hogy sokkal kisebb sugárterhelésű, mint az eddigi földi megoldások, ezenkívül pedig még a szolgáltatások minőségét is képes javítani. Egy darab X-Station ára mintegy 32 millió dollár (7 milliárd forint), segítségével pedig akár egy egész ország mobiltelefonos, televíziós, rádiós és internetes lefedése könnyű szerrel megoldható. A tudós úgy véli, hogy egész Európát le lehetne fedni 20 darab léghajóval, Afrika felett pedig körülbelül kétszer ennyinek kellene szolgálatot teljesítenie.

Kiváncsian várjuk, hogy Alavi igen csak futurisztikus álma pontosan mikor és milyen formában fog megvalósulni!Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek