Connect with us

technokrata

Videó-streaming tudnivalók, 1. rész – Tömörítés, bitráták és hibák

Kütyük

Videó-streaming tudnivalók, 1. rész – Tömörítés, bitráták és hibák

Az otthoni hálózati eszközök gyártói folyamatosan buzdítanak minket, hogy vezeték nélkül szolgáltassunk műsort otthonunkban. Cikkünk első részében Tim Higgins megnézi, hogy mivel is jár mindez.

Valójában két mód kínálkozik arra, hogy távoli multimédia fájlokat játsszunk le. Ha PC-t használunk, ez egyszerű, hiszen csak a távoli fájlrendszer fájljait kell betölteni a lejátszóprogramba. Innentől olyan protokollal kommunikálhatunk, amit az operációs rendszer támogat. A leginkább elterjedt megoldás az SMB (Server Message Block), ami TCP/IP felett fut.
A másik megoldás a médiaszerver használata, ami valamilyen streaming protokollt használ. Ilyen lehet az RTP vagy az RTCP, amelyek egyaránt az UDP-re épülnek.
A két protokoll között az a különbség, hogy a TCP/IP gondoskodik a hibamentességről és a továbbításról, míg az UDP nem. A TCP hátránya viszont, hogy hibajavítása miatt nagyobb sávszélességet igényel, így lassabb.
Az UDP ezzel szemben alkalmasabb a valósidejű alkalmazásokhoz, amilyen a streaming is azért, mert egy-két képkocka elvesztését nem észleljük – a folyamatosság fontosabb.
Mindkét megközelítést teszteltem az alábbi három fájllal:


    * Rippelt DVD VOB fájl, MPEG 2 kodek
    * DivX trailer fájl, DX50 kodekkel, 640×300 és 24 fps
    * PSP promóciós anyag avc1 (MPEG 4) kodekkel, 368×208 és 30 fps

A VideoLAN VLC Media player 0.8.5 verzióját használtam a lejátszáshoz és a streaminghez is, mert a fenti összes fájltípust ismeri, s streaming szerverként is képes működni. A streaming a VLC UDP alapbeállításaival ment, átkódolás nélkül.
Mint a tapasztaltabbak már tudják, a bitrátának jelentős hatása van a minőségre. Ez azonban gyakran nehezen hozzáférhető, mivel a fájlok métaadatai sokszor nem tartalmaznak utalást erre nézve. Ha fel is van tüntetve, sokszor az sem ér semmit, mivel lehetnek változó bitrátájú filmek is.
A pontos méréshez egy alkalmazásra lesz szükség, ami a hálózati adapteren valóban átfolyó biteket méri. Némi keresgélés és próbálkozás után a Hoo Technologies Net Meter programja mellett döntöttem. Nem is kívánhatnánk többet ettől, mint amit tud, kivéve talán azt, hogy listája csak a program újraindításával törölhető. Fut Win 98, ME, NT, 2000 és XP alatt 30 napig demóként, majd $20 dollárért vehetjük meg.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek