Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az FBI globális filmkalóz-bandára csapott le

Kütyük

Az FBI globális filmkalóz-bandára csapott le

Profi és globálisan tevékenykedő filmkalóz csoportot vett őrizetbe az FBI szerdán az Amerikai Egyesül Államokban. A kalózok kamerával felvették a mozikban futó filmeket, majd az Interneten és DVD-ken terjesztették.

Az őrizetbe vett 13 ember 1999 óta foglalkozott profi szinten az illegális filmterjesztéssel, és egy nemzetközi hálózat tagjai voltak. Az FBI információi szerint ez a csoport áll a kézi kamerával felvett, az USA-ban terjesztett illegális másolatok 50%-a mögött, míg világszerte az ilyen jellegű kalózmásolatok 25%-a származott a banda tagjaitól. A rendőrség több mint hároméves nyomozás után, egy nagyszabású razzia keretében, több helyszínen csapott le a filmkalózokra. A csoport tagjai akár fejenként öt évet is kaphatnak.

„Fájlmegosztó programok segítségével nemzetközileg is terjesztették a kamerával felvett filmeket: Pakisztán, Szingapúr, Hong Kong, Malajzia és más országok is a terjesztés célpontjai voltak.” – mondta el Michael Robinson, a jelentős hollywoodi stúdiókat tömörítő Motion Picture Association of America kalózkodással foglalkozó tisztségviselője.

A csoport tagjai már a filmek hivatalos premierje előtt terjesztették a kalózkópiákat, ami arra utal, hogy jelentős segítséget kaptak olyan szakmabeliektől, akiknek bejárásuk van a premier előtti vetítésekre. Például az Amerikában szerdán bemutatott Superman visszatér is jóval a premier előtt megvolt már a kalózoknak. Módszerük az volt, hogy míg az egyikük kamerára vette a filmet, addig őt több biztosító ember vette körül, akik fedezték. A felvett nyersanyagot aztán DVD-n sokszorosították, és eredetinek tűnő borítót készítettek neki. A filmeket darabonként 19 dollárért árulták az utcai terjesztők.

A kézi kamerával, mozivetítéseken másolatokat készítők állnak a „kalózpiramis” csúcsán, hiszen a premierek előtt feketepiacra kerülő filmek jelentős százaléka ilyen forrásból kerül az utcákra és az internetre. Az illegális DVD-kereskedelem nagyon jövedelmező, szakértők szerint összehasonlítható egyéb illegális tevékenységekkel, mint például a kábítószer- és fegyverkereskedelem – ha ugyan nem jövedelmezőbb –, miközben a filmtolvajoknak sokkal kevesebb büntetéstől kell tartaniuk.

Az adatok szerint 2005-ben a kalózkodás 18 milliárd dollár kárt okozott Hollywoodnak. A kalózkodás azonban nem csak az USA problémája, Magyarországon 2005-ben a filmkalózkodásból származó veszteség a szűken vett filmiparnak 102 millió dollár, a nemzetgazdaságnak (benne az elmaradt állami bevételek, a kereskedő cégek bevétele) 199 millió dollár volt. A magyar filmeket ért veszteség ennek 4,7%-a, azaz tavalyi árfolyamon is 2 milliárd forint. A magyar filmek zömét, 90%-át a premier napján kamerázzák le a moziban, s ez a verzió kerül először illegális forgalomba: piacokra és az internetre.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés