Connect with us

Sárkány, unikornis, griffmadár – nemsokára életre kelhetnek?

Kütyük

Sárkány, unikornis, griffmadár – nemsokára életre kelhetnek?

A háziállat-klónozással foglalkozó amerikai GeneDupe biotechnológiai vállalat tudósai mitológiai élőlények génkészletének számítógépes modelljét hozták lére valódi állatok DNS-adataiból. A cég a következő lépésben a mitikus teremtmények életre keltését tervezi mesterséges DNS-molekulák valódi sejtekbe történő beültetése révén – adta hírül a The Economist nyomán az InfoPark Zrt. innovációs hírlevele.

A Kalifornia állambeli, San Melitó-i vállalat tudósai a virtuális sejtbiológia (virtual cell biology) néven ismert számítástechnikai eljárással szoftveres modelleket készítenek állati sejtek biokémiai szerkezetéről, majd azokat ellátják egy adott állatfaj génkészletének virtuális másolatával. A számítógépes sejtszimuláció ekkor úgy viselkedik, mint egy megtermékenyített petesejt, azaz osztódni kezd és embrióvá fejlődik, melyből végül felnőtt egyed lesz. Mivel a folyamat egy számítógép belsejében zajlik, a petesejtből fejlett egyeddé válás egyetlen percnél is kevesebb időt vesz igénybe.

Ha a kutatók a hagyományos állati génkészleten mutációt generálnak, végeredményként soha nem látott élőlényeket kapnak. Így kellő számú próbálkozás után létrehozható akár a korábban csak a mitológiában létező lények génkészlete is a rájuk leginkább emlékeztető állatok DNS-éből: a sárkányé a gyíkéból, az unikornisé a lóéból és a griffmadáré a saséból és az oroszlánéból.

A GeneDupe szakemberei a fenti eljárással már elkészítették számos mítoszbeli állat génkészletének modelljét és a következő fázisban a valódi gének előállítására, majd azok élő sejtekbe való beültetésére készülnek. Paolo Fril, a vállalat elnöke és tudományos igazgatója azt reméli, hogy a csapata által világra segített valódi sárkányok és egyszarvúak nagy fogyasztói keresletet fognak generálni a háziállatpiacon. Mint ismeretes, a GeneDupe korábban genetikai módosítások útján egy olyan halat próbált létrehozni, melynek a bőrsejtjeiben valódi arany található. A kísérlet azonban kudarcot vallott, mert a tudósok kihagyták a számításból, hogy az arany az egyik legnehezebb fém és így súlya a víz fenekére húzta az állatokat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő