Connect with us

Nokia: hajrá mobil TV!

Kütyük

Nokia: hajrá mobil TV!

A Nokia komoly jövőt szán a DVB-H szabványú mobiltelevíziós platformnak.


A Nokia a DVB-H szolgáltatásokhoz készült szolgáltatás-kezelő megoldását, a Nokia Broadcast Solution (MBS) 3.0-t szállítja a Digita számára. Az MBS 3.0 különböző digitális tartalmak, például élő televízió-, és rádióadás, valamint videofelvételek sugárzását oldja meg a DVB-H hálózaton keresztül a mobilkészülékekre. A Digita a finn kormánytól 2006 elején kapta meg a DVB-H hálózati engedélyt. A Digita hálózatüzemeltetőként felel a hálózatért és a csatornák kezeléséért. 2006 folyamán az első szakaszban a helsinki régió III. körgyűrűn belül eső részén, illetve Turku, Tampere, és Oulu városban építik ki a hálózatot. Az év végére a hálózat a finn lakosság 29 százalékát éri el. A Digita már tervezi a hálózat bővítését, amelynek eredményeképpen a DVB-H a legtöbb finn számára elérhető lesz. A lehetséges szolgáltatókkal ezen tervek alapján folynak a tárgyalások.

A Nokia MBS 3.0 megoldása nyílt szabványokon, például a DVB-H-n alapul, és az Open Air Interface (OAI, nyílt rádióinterfész) és a DVB-CBMS telepítési profilt egyaránt támogatja. A szolgáltatás védelme érdekében a Nokia támogatja a tévéprogramok mellett bármilyen egyéb digitális tartalom védelmét megoldó OMA DRM 2.0-n alapuló, nyílt szabványos 18C megoldást. Az MBS 3.0 legfontosabb funkciói között szerepel az elérhető szolgáltatások megkeresésére alkalmas felhasználói felület, az Elektronikus szolgáltatás-útmutató (ESG), amely figyelmeztet a kezdődő és a kiválasztott programokra. Az MBS 3.0 emellett megoldást kínál a tartalmak rugalmas árszabására, és segítségével a felhasználók egyszerűen megvásárolhatják a tévénézési jogokat.

A Digita, az Elisa, az MTV3, a Nelonen, a Nokia, a Sonera, és a YLE 500 felhasználó részvételével, Nokia 7710 okostelefonok és DVB-H technológia felhasználásával közös mobiltelevíziós próbaüzemet bonyolított le 2005 márciusa és júniusa között. A teszt kedvező eredménnyel zárult, és megmutatta, hogy a felhasználók kedvelik a mobiltelevíziós szolgáltatást, amelyért fizetni is hajlandók.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom