Connect with us

Hirdetés

technokrata

Milliárdos szerzői jogi per az Intercom ellen

Kütyük

Milliárdos szerzői jogi per az Intercom ellen

Az El Greco grafikai stúdió 1,4 milliárd forintra perli az Andy Vajna érdekeltségi körébe tartozó Intercom Rt.-t a ki nem fizetett szerzői jogdíjak miatt.

Az El Greco még 2003-ban indított pert a Fővárosi Bíróságon az Intercom Rt. ellen, mivel a társaság a megrendelésére készült magyar nyelvű videokazetta és DVD-borítók, illetve a különböző filmek népszerűsítését szolgáló hirdetési és reklámanyagok után nem fizetett szerzői jogdíjat, és bizonyos esetekben az El Greco szerzői nevét is elbitorolta.

Az El Greco által vállaltan próbapernek minősített eljárás célja, hogy törvény előtti egyenlőséget szerezzen a szerzői jogi törvényekben biztosított jogok érvényesítése területén – mindenkinek. A Fővárosi Bíróság egy, az El Greco megítélése szerint erősen megkérdőjelezhető szakértői vélemény alapján első fokon elutasította a felperes keresetét.

Az ügy május 25-én 9:00 órakor a Fővárosi Ítélőtábla előtt folytatódik.

Az Európai Unió találkozott már hasonló esettel a fényképek szerzői jogi megítélésekor, és a következő kötelező ajánlást fogalmazták meg az ilyen jellegű viták eldöntésére:

Minden fénykép szerzői védelem alatt álló egyéni, eredeti mű, ez alól csak azok a képek kivételek, amelyeket nem ember, hanem egy gép önállóan készít. Azaz, például a traffipax vagy egy áruházi fényképautomata. Az alkalmazott grafikai művek is ezen megítélés alá esnek, így ha nem valamilyen technikai eszközzel készített másolatok, akkor szerzői műnek minősülnek.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés