Connect with us

Lezárult a Beatles – Apple vita

Kütyük

Lezárult a Beatles – Apple vita

A per újabb igazolása annak, hogy a zene másodlagos; a pénz a lényeg. Döntéstől függetlenül.

„A hetvenes évek híres brit popzenekara és az Apple Computer között már lassan negyed százada dúl jogi háború kisebb-nagyobb csatákkal – nemsokára azonban megegyezhet a két fél egymással.” – utoljára ezt írtuk a két, széles körben ismert szervezet egymásnak feszülése kapcsán. Nem lett igazunk, a jogi vita 2004 szeptembere óta egészen a hét elejéig nem ért véget – és a Beatles kudarcával zárult.

Először 2003 őszén írtuk arról, hogy egy korábbi megállapodásuk felrúgása okán peres eljárást kezdeményezett az Apple ellen a már megszűnt Beatles együttes jogutódja. 1991-es megegyezésük értelmében ugyanis az Apple vállalta, hogy csak számítástechnikai alkatrészeket és eszközöket fog árusítani, a zeneiparba sosem kóstol bele. Ezt azonban többször is megszegték: először évekkel ezelőtt, amikor az Apple hangszórókkal felszerelt számítógépeket kezdett árulni.

Mi köze az Apple-nek a Beatles-hez?
Jobs vállalata már a kezdetek kezdetén is összeakasztotta a ˝bajszát˝ a Beatles-szel, mert ez utóbbi nehezményezte, hogy ugyanazt a nevet vette fel a cég, amit az együttes már korábban bejegyeztetett. Erre azért került sor, mert Steve Jobs, rajongását kifejezendő, az Apple Computers nevet adta vállalatának – holott az Apple Corporation már a Beatles bejegyzett védjegye volt. Egy korábbi megállapodásuk értelmében Jobs cége vállalta, hogy csak számítástechnikai alkatrészeket és eszközöket fog árusítani, a zeneiparba sosem kóstol bele.

Az együttes jogi ügyeit képviselő csapat közel másfél évtizede szintén peres eljárással zárta le az ügyet, melynek során az Apple Computer kárára ítéltek. A feloszlott zenekar megmaradt tagjai tavaly az iTunes zeneáruház és az iPod hordozható zenelejátszó puszta léte miatt döntöttek úgy, hogy ismét jogi úton fognak érvényt szerezni a korábbi megállapodásnak.

Most az Apple győzött
Anthony Mann bíró hétfői, a pert lezáró döntésében ezúttal Jobs vállalatának adott igazat, így az Apple továbbra is működtetheti Nagy-Britanniában Itunes zeneboltját, illetve értékesítheti a ködös Albion boltjaiban Ipodjait. A bíró ugyanis nem fogadta el a Beatles jogutódjának érveit, és úgy ítélte meg, hogy az Itunes zenebolt és az Ipod léte nem sérti a két vállalat 1991-es megállapodását. Döntését azzal indokolta, hogy az eszközök és szolgáltatások révén kínált digitális zenék eredeti forrása nem az Apple, azaz jogerősen is bejelentette azt a mindenki számára ismert tényt, hogy a cég nem foglalkozik zeneszerzéssel, és -kiadással, csak terjesztéssel.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom