Connect with us

technokrata

A Szélessáv Napja

Kütyük

A Szélessáv Napja

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) valamint a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tegnap bemutatta közösen kifejlesztett szélessávkereső programját.

A szélessávú internet piacon ma már csak a jól tájékozott, jól tájékoztatott felhasználó tudja igazán kihasználni a verseny adta előnyöket. Ennek érdekében az IHM és az NHH közösen kifejlesztette szélessávkereső programját, amelynek segítségével a felhasználó könnyen megtalálja az általa megadott földrajzi címen elérhető szélessávú szolgáltatásokat, legyen szó vezetékes telefonhálózaton – pl. ADSL -, vagy kábeltelevíziós hálózaton keresztül működő szélessávú kapcsolatról. A szélessávkereső az ország egyes területein akár a mikrohullámú hálózaton keresztül működő szélessávú kapcsolatokról is tájékoztatást ad.

A www.szelessav.hu oldal, valamint az NHH által 2005-ben kifejlesztett TANTUSZ mobiltarifa-összehasonlító program eddigi sikere azt jelzi, hogy a fogyasztók igénylik a megbízható, hiteles adatokat, a pontos tájékoztatást. Az IHM-mel közösen most kifejlesztett szélessávkereső program – mint egy étlap – megmutatja, milyen csomagok közül lehet választani. Így a felhasználó döntését nagyban megkönnyíti az új program.

Az IHM és az NHH a szélessáv további népszerűsítése érdekében a budapesti Jövő Házában idén is megrendezi a Szélessáv Napját. A május 20-i rendezvényen a látogatók természetesen a szélessávkereső programmal kapcsolatban is kaphatnak információkat. Az egész napos programsorozaton az informatikai és távközlési vállalkozások is bemutatják szolgáltatásaikat: az érdeklődők megismerkedhetnek az internet adta különféle lehetőségekkel. A rendezvényre a belépés díjtalan.

A rendezvényt május 16-án szakmai konferencia előzi meg, amelyen többek között az IHM és az NHH vezetői és szakemberei, valamint az informatikai piac szereplői tartanak előadásokat, illetve vesznek részt a vitákban.

Az internet-használat hazai helyzete

2005-ben az internet-előfizetések száma (907 ezer) egy év alatt 165 ezerrel, azaz 22,3%-os mértékben bővült. A növekedés motorja a szélessávú előfizetések terjedése: a DSL előfizetések száma (372 ezer) egy év alatt 58%-kal, a kábeltévés internet-előfizetések száma 56%-kal nőtt. A kapcsolt vonali előfizetések száma (242 ezer) rohamosan csökken: egy éve még 25%-kal több analóg és ISDN-es betárcsázós előfizetővel rendelkeztek a szolgáltatók. A szélessávú előfizetések aránya 70% fölé emelkedett.

Európai összehasonlításban a magyar 6,4%-os szélessávú penetráció (100 főre jutó szélessávú előfizetések száma) ugyan elmarad a régi tagállamok (EU15) átlagától (14,4%), ugyanakkor jelentősen meghaladja az újonnan csatlakozott országok átlagát (4,4%).

2005-ben tovább növekedett a szélessávú lefedettség. Míg 2004 végén még csak a lakosság 70%-a számára volt elérhető valamilyen szélessávú technológia, addig 2005 végére ez az arány elérte a 85%-ot. A szélessávú fejlesztések a közepes és a kisebb településeket is egyre inkább behálózzák: a 3-10 ezer fős helységeken élők 92%-a, a kistelepüléseken élők közel 60%-a kapcsolódhat szélessávon a világhálóra (egy éve ezek az arányok 80% ill. 50% voltak).

A KSH által közölt adatok alapján a DSL előfizetések árai folyamatosan csökkennek, ez nagyban hozzájárul az előfizetői számok növekedéséhez, ezzel az információs társadalom kiszélesedéséhez.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp