Connect with us

technokrata

Le a ˝kalózadóval˝!

Kütyük

Le a ˝kalózadóval˝!

Összefogott az Európai Infokommunikációs és digitális iparág.

Egy, az összefogást alkotó csoport által készített tanulmány szerint 2009-re várhatóan több mint 500 millió euróval növekszenek a technológiai termékekre – másoló és nyomtatóberendezések, digitális adathordozók, memóriák, lejátszók stb. – kivetett ún. reprográfiai díjak, melyeket a házi másolatok készítése miatti „elmaradt nyereség” kompenzációjaként építenek bele a termékek árába. Mindezt annak ellenére, hogy már rendelkezésre állnak, és egyre jobban terjedőben vannak a fentiek kontrolljára szolgáló technológiák. Az ún. „copyright levies” tagállami szabályozásának jelenlegi gyakorlata az Európai Unióban „igazságtalan, következetlen és gyakorlatilag a fogyasztókra kivetett újabb adóként szolgál” – nyilatkozta Mark MacGann, a brüsszeli székhelyű EICTA ügyvezetője, a Copyright Levies Reform Alliance szóvivője.

Érzékeltetésül néhány példa: Ma Magyarországon egy üres DVD fogyasztói ára kb. 150 Ft, melyből 55 Ft-ot, azaz a termék árának több mint egy harmadát a jogdíjkezelők kapják. Egy iPOD nano ára kb. 60.000 Ft, ebből több mint 5.000 Ft-ot, majdnem 10%-ot, a jogkezelők kapnak. Hasonló volt sokáig a helyzet sokáig Magyarországon a nyomtatók, szkennerek és fénymásolók esetében is, ezt azonban a hatékony lobbinak köszönhetően sikerült a termékek árának maximum 2%-ára leszorítani.

Az Európai Unióban direktíva szabályozza a „copyright levies” témakörét, mégis az egyes tagállamokban a legkülönbözőbben kezelik a témát. Például egy 180 perces videókazetta árába Németországban kb. 70 Ft, míg ugyanerre Dániában kb. 500 Ft van beépítve jogdíjként.

A jelenlegi gyakorlat szerint a jogdíjat meg kell fizetni pl. egyszer egy CD író megvásárlásakor, másodszor az üres írható CD megvásárlásakor, harmadszor pedig amikor pl. megvásárol és letölt egy zenét az internetről.

Ennek a gyakorlatnak, azaz a szükségtelen és túlzó jogdíjak és reprográfiai díjak gyakorlatának megszüntetésére a megreformálására fogott össze az Európai infokommunikációs és digitális iparág. Az összefogásban a Business Software Alliance (BSA), a European American Business Council (EABC), a European Digital Media Association (EDiMA), a European Information and Communications Technology and Consumer Electronics Association (EICTA), és a Recording-media Industry Association of Europe (RIAE) vesznek részt.

Az összefogás célja, hogy igazságosabbá és transzparensebbé tegye az EU-ban a technológiai berendezésekre kivetett jogdíjak beszedésének rendszerét, ezzel hozzájárulva mind a szerzők, mind a fogyasztók érdekeinek fair védelméhez.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp