Connect with us

technokrata

Profi videózás a DVD minőségű Nokia N93 telefonnal

Kütyük

Profi videózás a DVD minőségű Nokia N93 telefonnal

A tegnap debütált Nokia N93 és a Premiere Elements 2.0 párosításával a vásárlók a nagy tudású telefon mellett egy teljes körű videoszerkesztési lehetőséghez is hozzájutnak.

Az Adobe Premiere Elements 2.0 (Windows XP kompatibilis) változatával a Nokia N93-on rögzített videót asztali számítógépre átküldve szerkeszthetjük, írhatjuk DVD-re, vagy más formátumba exportálhatjuk, amennyiben Interneten, illetve e-mailen keresztül szeretnénk terjeszteni. A Nokia N93 vásárlói számára ingyenes (egyébként 99,99 dollár értékű) Adobe Premiere Elements 2.0 még könnyebbé teszi a videorögzítést és -megosztást.

Digitális videoszerkesztésnél a Premiere Elements 2.0 rugalmas munkaterülete és DVD menü testreszabása biztosítja a Nokia N93 könnyű kezelhetőségét. A videoszerkesztővel a telefon tulajdonosaiként több száz professzionális átmenetet és effektust próbálhatunk ki, a videót pedig a szoftver számos támogatott formátumának valamelyikében DVD-re is felírhatjuk. A Nokia N93 kereskedelmi alapcsomag része az Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.0 szoftver is, amellyel néhány másodperc alatt korrigálhatjuk digitális fényképeinket, beleértve a vágást, az elforgatást vagy a vörös szem korrekciót.

Nokia N93

A minden idők egyik legnagyobb tudású Nokia okostelefonjaként jegyzett Nokia N93 legérdekesebb specifikációit a fényképezőgép modul körül kell keresgélnünk. A 3 megapixeles, vagyis 2.048×1.536 pixeles felbontás önmagában véve még nem szenzáció, hiszen ennyit tud a már piacon lévő N80-as is, ellenben a háromszoros optikai, hangsúlyozom optikai és nem digitális zoom már igen csak tiszteletre méltó. Ehhez még hozzájön, hogy a Carl Zeiss Vario-Tessar optikás fényképezőgép autofókusz funkciós, videóüzemmódban pedig akár VGA, vagyis 640×480 pixeles MPEG4 felvételeket is képes készíteni – ráadásul 30 képkocka/másodperces sebesség mellett.

A csukott helyzetben 119 milliméter hosszú, 56 milliméter széles és 28 milliméter vastag Nokia N93-ban egy 2,4 colos képátlójú, 240×320 pixeles (QVGA) felbontású TFT kijelző teljesít szolgálatot, mely 262 ezer színárnyalatot tudhat magáénak. Láttunk már ennél szebb Nokia kijelzőt is, de azért erre sem lehet sok panaszunk.

A belső memória kapacitása 50 MB, ez azonban rendkívül egyszerűen, miniSD (Secure Digital) memóriakártyák segítségével bővíthető, akár működés közben is. A vezeték nélküli adatátviteli technológiák közül a jó öreg IrDA-n, Blueooth-on és GPRS-en kívül az EDGE, a 3G és a Wi-Fi (802.11b/g) is támogatott.

Mondanom sem kell, hogy a 180 gramm tömegű Nokia N91-en már a legújabb, harmadik generációs S60 szoftver (Symbian 9) kapott helyet, ami csupán annyiból lehet rossz, hogy a régi alkalmazások nem futtathatóak rajta.

Az 1.100 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátor optimális esetben 240 órás készenléti időt, illetve 300 perces beszélgetési időt képes biztosítani számunkra. A háromsávos (GSM 900/1800/1900 MHz), sztereó FM rádiós (Visual Radio) készülék kezdőára várhatóan 550 euró, vagyis mintegy 145 ezer forint körül fog alakulni. A TV-kimenetes N93 előreláthatólag júliusban jelenik meg a piacon.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák