Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jogvédők összefogása a Szellemi Tulajdon Világnapján

Kütyük

Jogvédők összefogása a Szellemi Tulajdon Világnapján

A szerzői jogi iparágakat évente nagyságrendileg 100 milliárd forintos kár éri.

A Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából – április 26. – a három jogvédő szervezet: ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány), BSA (Business Software Alliance) és ProArt (Szövetség a Szerzői Jogokért), valamint a szakma ismert képviselői kívánják felhívni a figyelmet a szerzői jogok védelmének fontosságára, az eddig elhanyagolt szerzői jogi tudatosság előtérbe helyezésére. A szerzői jog megsértése, a kalózkodás nem csak a szerzőknek, alkotóknak okoz károkat, hanem gazdasági, kulturális, erkölcsi és társadalmi vonzatai is vannak.

A teljes szerzői jogi ipar a gazdasági teljesítmény csaknem 9%-át teszi ki, és körülbelül 278.000 ember dolgozik Magyarországon a szerzői jogi alapú ágazatban, mely az összes foglalkoztatott 7%-át teszi ki. Ezen belül is jelentős helyet foglaltak el az elsődleges szerzői jogi ágazatok, mint a filmalkotás, a zene és egyéb művészeti ágak, valamint a szoftverágazat.

Szerzői jogvédőszervezetek becslése szerint ma Magyarországon 100 milliárd forint nagyságrendű kár éri az ágazatot a szerzői jogsértések miatt. A kalózkodás következtében egyre nehezebb a szerzői jogi ágazatokban dolgozók helyzete. A feketepiac lassan megöli a zenét, a filmeket, hiszen előállításuk rendkívül költséges. A jogvédők azonban főként az internetes fájlcserét okolják a legális CD-re, DVD-re és szoftverre irányuló egyre kisebb a keresletért.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés