Connect with us

technokrata

Jogvédők összefogása a Szellemi Tulajdon Világnapján

Kütyük

Jogvédők összefogása a Szellemi Tulajdon Világnapján

A szerzői jogi iparágakat évente nagyságrendileg 100 milliárd forintos kár éri.

A Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából – április 26. – a három jogvédő szervezet: ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány), BSA (Business Software Alliance) és ProArt (Szövetség a Szerzői Jogokért), valamint a szakma ismert képviselői kívánják felhívni a figyelmet a szerzői jogok védelmének fontosságára, az eddig elhanyagolt szerzői jogi tudatosság előtérbe helyezésére. A szerzői jog megsértése, a kalózkodás nem csak a szerzőknek, alkotóknak okoz károkat, hanem gazdasági, kulturális, erkölcsi és társadalmi vonzatai is vannak.

A teljes szerzői jogi ipar a gazdasági teljesítmény csaknem 9%-át teszi ki, és körülbelül 278.000 ember dolgozik Magyarországon a szerzői jogi alapú ágazatban, mely az összes foglalkoztatott 7%-át teszi ki. Ezen belül is jelentős helyet foglaltak el az elsődleges szerzői jogi ágazatok, mint a filmalkotás, a zene és egyéb művészeti ágak, valamint a szoftverágazat.

Szerzői jogvédőszervezetek becslése szerint ma Magyarországon 100 milliárd forint nagyságrendű kár éri az ágazatot a szerzői jogsértések miatt. A kalózkodás következtében egyre nehezebb a szerzői jogi ágazatokban dolgozók helyzete. A feketepiac lassan megöli a zenét, a filmeket, hiszen előállításuk rendkívül költséges. A jogvédők azonban főként az internetes fájlcserét okolják a legális CD-re, DVD-re és szoftverre irányuló egyre kisebb a keresletért.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom