Connect with us

technokrata

Internet a csatornákon át

Kütyük

Internet a csatornákon át

Büdös, de olcsó és gyors.

A brit H2O Networks Észak-Wales-ben az internetezést lehetővé tevő kábelek lefektetésének egy ritkán alkalmazott, de igen költséghatékony módját választotta. A városok alatt kialakított csatornahálózatban ugyanis bőven van hely pár vezetéknek, így a kábelezés egyik legköltségesebb részét, az árok ásását és betemetését megúszhatja a vállalat. A Focus (Fiber Optical Underground Sewer System) névre keresztelt rendszer a legújabb példája annak, hogy miként lehet a már meglevő infrastruktúrát hatékonyan, a költségek alacsonyan tartása mellett kiaknázni.

Természetesen azért itt is be kell tartani néhány igen fontos szabályt. Az első és legfontosabb az, hogy a vezetékek nem akadályozhatják a szennyvíz szabad elfolyását. Ehhez a kábeleknek elég robosztusnak kell lenniük ahhoz, hogy az áramlás ne tépje le őket a falról. Ez a második feltétel a csatornahálózat ilyentén hasznosításához: a vezetékek strapabírósága nagyobb kell legyen a „hagyományos” közvetítő közegeknél. Ugyanis nemcsak a sodrást kell kibírnia a kábeleknek, hanem a „korrodáló” anyagok folyamatos jelenlétét illetve egy nem szívesen látott vendéget: a patkányokat is.

Elfed Thomas, a H2O igazgatója elmondta, hogy minden problémára találtak megoldást, így meg tudtak egyezni a csatornákat üzemeltető vállalatokkal. A patkányálló vezeték kihúzása ennek köszönhetően mindössze 6,23 dolláros kiadást jelent méterenként, ami jóval olcsóbb az árokásással járó munkálatok költségeinél. Ráadásul jóval gyorsabb is a telepítés: a H2O közlése szerint akár 80 százalékkal hamarabb is létrehozhatók a csatornán keresztül kialakított hálózatok, mint a hagyományos kábelrendszerek.

A vállalat számos helyről kapott már megkeresést, de elsődleges üzleti partnerei jelenleg az egyetemek, derült ki az igazgató tájékoztatásából.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák