Connect with us

technokrata

Ingyen vezetékmentes internetezés – a buktatók

Kütyük

Ingyen vezetékmentes internetezés – a buktatók

Mégsem fenékig tejfel azokban a városokban az internetezés, ahol a helyi vezetés komoly összegeket áldozott arra, hogy Wi-Fi révén mindenki ingyen Internet-hozzáféréssel rendelkezhessen.

Több USA-beli városban is kísérleteznek már olyan, az egész települést magába foglaló vezetékmentes hálózattal, melyet a lakosság számára ingyenesen tesznek hozzáférhetővé. Az ingyen Wi-Fi azonban a tapasztalatok összegzésével mégsem olyan vonzó. Vajon mi az oka annak, hogy a kiváltságos helyen élők többsége megtartotta korábbi, szélessávú hozzáférést nyújtó Internet-előfizetését?

St. Cloud Florida államban található; a térségben itt jött létre az első, egész városra kiterjedő wireless hálózat. Alig egy hónappal az indulás után azonban már számos problémára fény derült. Halott zónák (azaz olyan területek, ahol egyáltalán nem elérhető a szolgáltatás), gyenge jelek – ez csak néhány azon tényezők közül, melyek egyelőre még nem teszik lehetővé mindenkinek a gondtalan és költségektől mentes internetezést. Pedig a városka vezetése több mint 2 millió dollárt (körülbelül 450 millió forintot) költött a rendszer felállítására. Az otthonok, oktatási intézmények és üzleti vállalkozások számára egyaránt elérhetővé vált szolgáltatás mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, pedig a telefonköltségek csökkentését és a távgyógyászat fejlődését is ettől a lépéstől várta a városvezetés.

A problémák azonban nem szegték kedvét az úttörő szerepet vállaló városatyáknak, és elszántan kitartanak eredeti tervük mellett. Az itt szerzett tapasztalatok így igen értékessé válhatnak az olyan nagyvárosok hasonló elképzeléseinek megvalósításakor, mint amilyen San Francisco, Philadelphia, Portland és Chicago. Remélhetőleg mi magyarok is profitálhatunk egyszer az amerikai példákból.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák