Connect with us

Hirdetés

technokrata

Férfi túlsúly az internetes társkeresőkben

Kütyük

Férfi túlsúly az internetes társkeresőkben

Az internetezők közel fele használta már társkeresésre a világhálót – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. Rendszeresen viszont csak a férfiak 15, illetve a nők 3 százaléka ismerkedik a társkereső rendszerekben.

Napjainkban egyre többen szereznek barátokat, vagy lelik meg akár az igaz szerelmet a világhálón keresztül: a hazai internetezők 45 százaléka használja vagy használta már a netet társkeresésre – rendszeresen minden tizedik felhasználó él ezzel a lehetőséggel. Az online párkeresésben a nők lényegesen jobb esélyekkel indulnak, mint a férfiak: előbbieknek mindössze 3, utóbbiaknak 15 százaléka látogat rendszeresen ilyen témájú oldalakat. Így egy társkereső hölgyre hat-hét partnerét kereső úr jut.

Nem meglepő viszont, hogy az interneten elsősorban a fiatalok keresnek társat: csaknem minden második 30 év alatti internetező használta már a világhálót erre a célra, míg az ötven feletti korosztálynak csupán a negyede. A lakóhelyet vizsgálva ugyanakkor nem fedezhető fel ilyen különbség: a budapesti internet használók közel azonos arányban ismerkednek online, mint a más városokban vagy a kisebb településeken élők.

Annak ellenére, hogy a magyarországi internetezők többsége még nem próbálta ki a netes párkeresést, kétharmaduk mégis úgy véli: a világhálón keresztül is ki lehet alakítani tartós kapcsolatot. A megkérdezettek fele pedig azt is gondolja, hogy az interneten könnyebb partnert találni, mint más módon.

Érdekes, hogy az internet használók 87 százaléka szerint a partnert keresők gyakran valótlant állítanak magukról annak érdekében, hogy jobb színben tüntessék fel magukat – e tekintetben egyébként a nők némiképp gyanakvóbbak, mint a férfiak. Bizalmatlanságuk nem is teljesen alaptalan, hiszen a társkeresők több mint egynegyede – saját bevallása szerint – közölt már hamis információt magáról.

Mit és miért?
A világhálón társ után keresgélők több mint fele komoly párkapcsolatot szeretne kialakítani, közel egyharmaduk viszont csak egy kis flörtölésre vágyik. Az internetezők egynegyede keres elsősorban szexpartnert – utóbbi a nők 6, a férfiaknak viszont közel 40 százalékára igaz. Bár a társra vágyók inkább preferálják a kifejezetten társ-, illetve partnerkeresésre szakosodott weboldalakat, többségük – jellemzően a fiatalabbak – chaten keresztül is szokott ismerkedni.

Az online társkeresés előnyeiről megoszlik az e téren már tapasztalattal rendelkezők véleménye. Legtöbben – a megkérdezettek 36 százaléka – azt emelték ki, hogy az interneten sokkal felszabadultabban tudnak ismerkedni, egynegyedük viszont elsősorban azért választja a világhálót, mert így sokkal több potenciális partnerrel léphet kapcsolatba, mint egyébként. Természetesen vannak, akik számára a kényelmi szempontok a legfontosabbak, az anonimitás lehetőségét azonban mindössze 7 százalékuk sorolta az első helyre – utóbbi szempont elsősorban a nők körében bír döntő jelentőséggel.

Személyesen is?
Természetesen az internetes társkeresés végső célja legtöbbször a személyes kontaktus. Ugyan az online társkereső oldalakat látogatók több mint 70 százaléka eljutott már a személyes találkozásig, közülük minden második ember – főként a nők – csalódásként élte meg a randevút. Ennek ellenére az interneten társat keresők 28 százalékának már sikerült ily módon komoly párkapcsolatot kialakítania – igaz, még ez sem garancia az online ismerkedés felfüggesztésére, hiszen az ilyen weboldalakat látogatók egyötödének már van társa.

Az NRC online társkereséssel kapcsolatos NetMonitor felmérését 2006. március 27. és április 5. között végezte 1000 internet használó online megkérdezésével. Az adatbázist a TNS-NRC InterBus kutatásának offline adataival súlyozták, így az a legfontosabb demográfiai ismérvek tekintetében reprezentatív a legalább hetente internetező 18-69 éves magyar lakosságra nézve.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés