Connect with us

Hirdetés

technokrata

A filmkalózkodás következményei Magyarországon

Kütyük

A filmkalózkodás következményei Magyarországon

6 milliárd Ft kárt okozott 2005-ben a filmkalózkodás.

A filmkalózkodás egyre drasztikusabb méreteket ölt Magyarországon. A hivatalos felmérésekből kiderül, hogy a hazai filmkalózkodás súlyos gazdasági, erkölcsi, társadalmi és kulturális következményekkel jár. Magyarországon az elmúlt évben a filmes iparág mintegy 6 milliárd Ft forgalomtól esett el az illegális filmterjesztés miatt, más források szerint a hazai kalózkodás 102 millió dollár kárt okozott a filmiparnak. A rendőrség az esetek mindössze 10-15%-át deríti fel.

Hivatalos felmérések szerint egyre nagyobb károkat okoz Magyarországon a filmkalózkodás az illegális DVD-másolás és -terjesztés, valamint az illegális online fel- és letöltések következtében. A helyzet súlyosságát jól érzékelteti, hogy Magyarországon 10-ből 9 letöltés illegális, illetve 10 DVD-ből immáron 7 nem eredeti. 2005-ben a filmes szakma Magyarországon 6 milliárd Ft-tól esett el, ami a filmipar nettó 29 milliárd Ft-ra tehető forgalmának 20%-át teszi ki. Az IIPA (International Intellectual Property Alliance) 2005-ös kiadványa még nagyobb kárt rögzít: szerintük a filmipar kereskedelmi szinten a magyarországi filmkalózkodás következtében 102 millió dollár veszteséget könyvelhet el (mely szám csak az amerikai filmeket tartalmazza.)

A filmes szakmának olyan súlyos károkat okoz a feketepiac, hogy a filmforgalmazók drasztikus lépésre kényszerülnek. 2005 végén bezárt a Universal Pictures magyarországi képviselete és több hazai forgalmazó is jelentős változtatáson gondolkodik annak érdekében, hogy ne legyen veszteséges a tevékenysége.

A gazdasági és a piaci károk mellett a filmkalózkodás jelentős erkölcsi és kulturális károkat is okoz. Amint a filmkészítők kezéből kikerül az irányítás, már nem tudnak felelni a kiváló minőségért, hiszen a kalóz DVD-k gyakran nem érik el az eredeti kiadványok minőségét. Felirat vagy szinkron nélkül, rossz képminőséggel, silány hanggal, az extrák mellőzésével stb. jelennek meg ezek a példányok, melyek a filmek és a filmkészítők rossz hírét terjesztik – jogtalanul.

A feketepiac megöli a filmet, hiszen a filmkészítés a legtőkeigényesebb kulturális műfaj. Az amúgy is szűk magyar piacon a hazai filmgyártás egyre inkább állami forrásokat kénytelen igénybe venni. Már nem csak a profitról kell a producernek és az alkotóknak lemondania, de az állami támogatások normatív (a mozinézők és az eladott DVD-k alapján számított) elosztása is illúzióvá válhat.

Nem csoda, hogy Magyarországon is a profitot a világpiacon kitermelő amerikai film dominál (miközben az amerikai filmipar világméretű kára 5,9 milliárd dollár – forrás: IIPA), s a magyar filmek piaci részesedése még 2005-ben sem érte el a 10%-ot.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés