Connect with us

technokrata

Az első magyarországi IPTV műszaki-teszt

Kütyük

Az első magyarországi IPTV műszaki-teszt

A T-Online 500 felhasználó bevonásával teszteli az új technológiát.

A T-Online Magyarország április közepén megkezdte az IP alapú televíziós szolgáltatás műszaki tesztjét. Az IPTV a „hagyományos” tévézéshez képest teljesen más élményt ígér, hiszen a már megszokott tévénézési lehetőségen túl az előfizetők olyan új tartalmi szolgáltatásokat is kipróbálhatnak, mint a digitális videotéka (VOD – Video On Demand), a műsorfelvevő (PVR – Personal Video Recorder), az elektronikus műsorújság (EPG), a szünetfunkció (timeshift), a gyerekzár és az egyéb interaktív lehetőségek. Első lépésben Budapest XI. kerületében, 500 felhasználó számára nyílt meg az új platform kipróbálásának lehetősége.

Bár az IPTV az interneten keresztüli műsortovábbítást jelenti, számítógép mégsem kell hozzá – a rendszer kulcsa ugyanis egy úgynevezett set-top-box, amely az ADSL hálózaton keresztül érkező digitális IP-jelfolyamot alakítja át a hagyományos televíziókészüléken élvezhető műsorrá. A szolgáltatás igénybe vétele esetén a korábban megszokott ADSL-modem helyett egy ún. home gateway-t, vagyis egy többfunkciós, univerzális hálózati eszközt alkalmaznak, amely ellátja az útválasztás (routing) funkciót, azaz nem csak a set-top-box egységet csatlakoztatja a hálózatra, hanem egy internetezésre képes számítógépet, egy újabb set-top-box készüléket, illetve akár IP-telefont is. A home gateway természetesen beépített tűzfallal és WLAN modullal is rendelkezik.

Az IPTV technológia lényege, hogy a tartalom az internet-protokollra épülő szélessávú hálózaton érkezik. A T-Online jelenlegi konfigurációjában körülbelül 2,5 Mbit/s sávszélesség szükséges egy set-top-box kiszolgálásához, az internetre használt sávszélességen túl. Az IPTV rendszerének üzembe helyezése roppant egyszerű: az új szolgáltatást a már meglévő tévékészülékre csatlakoztatott set-top-box egységgel lehet igénybe venni. A kezelés nem bonyolultabb egy videomagnóénál, az egységet mindössze egy távirányítóval lehet vezérelni.

A szolgáltatások a televízió képernyőjén, a tévéműsor felett megjelenő menürendszer segítségével érhetők el. Az elektronikus műsorújság nem csak a csatornák aktuális műsorkínálatát mutatja be, hanem lehetővé teszi, hogy az újságban található műsorokat a felhasználó időzített felvételre is beállíthassa. Ugyanígy az is megoldható, hogy ha valaki lemarad egy élő műsorról, a set-top-box készülék segítségével – nagy kapacitású merevlemezre – rögzítheti az adást. Ezt az adattároló funkciót használja fel a készülék úgynevezett timeshift képessége is: általa élő adás közben is „megállíthatóvá” válhat a műsor, így amikor a néző folytatni kívánja a tévézést, a műsor ugyanarról a pontról indul tovább, ahol azt korábban abbahagyta, mivel eközben a készülék rögzítette az adást.

A tesztrendszerben jelenleg közel 50 tévéállomás programja érhető el, amelyek prémium csatornákkal egészülnek ki. Emellé társul a videotéka, amelynek segítségével komplett mozifilmeket tekinthetünk meg: a rendszerben néhány gombnyomás után tetszés szerinti film rendelhető meg, és azonnal elindul a lejátszás.

A rendszer funkciói között fontos szerepet játszik a PIN-kódos védelem. Ezáltal lesz védhető a vásárlási modul, amely nem csupán a videotéka használata közben hasznos, hanem segítségével például a számlainformációt is nyomon követhetjük, sőt szolgáltatási csomagot is válthatunk a tévé képernyőjén távirányítónkkal. Ugyancsak PIN-kóddal vezérelhetjük a gyermekzár funkciót, amelynek segítségével bizonyos televíziós és videotéka tartalmakat elzárhatunk a kiskorúak elől.

A T-Online Magyarország az IPTV szolgáltatást a Microsoft IPTV platform segítségével biztosítja, amelyet az internetszolgáltató arculatához alakítva, magyar nyelvű (honosított) felülettel bocsátja a felhasználók rendelkezésére.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák